[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 White (Brain)Wash: Paolo Nani, med ansvar for tekst og regi, er også den ene av to hovedrolleinnehavere.

01 White (Brain)Wash: Paolo Nani, med ansvar for tekst og regi, er også den ene av to hovedrolleinnehavere.

Foto Figurteatret i Nordland

02 White (Brain) Wash: Paolo Nani sammen med oppsetningens andre hovedrolleinnehaver, Line Svendsen

02 White (Brain) Wash: Paolo Nani sammen med oppsetningens andre hovedrolleinnehaver, Line Svendsen

Foto Joris Hol

03 White (Brain) Wash: Strykere fra MiNensemblet

03 White (Brain) Wash: Strykere fra MiNensemblet

Foto Joris Hol

Vittig hjernevask

IdaLou Larsen

Oppdatert onsdag, den 2. april, 2008.

White (Brain) Wash - en glitrende vittig, visuelt suveren og musikalsk virtuos forestilling på europeisk nivå.

Oslo, nærmere bestemt Trikkestallen på Torshov, har nylig hatt besøk av en både original og meget vellykket teateroppsetning, White (Brain) Wash med undertittelen A tribute to Raymond Scott and the perfect world of commercials. Den amerikanske komponisten Raymond Scott, som også var pianist, orkesterleder og oppfinner av elektroniske musikkinstrumenter, er lite kjent i Norge. I USA regnes han som en av den eksperimentelle musikkens pionerer, men musikken hans ble svært hyppig ble brukt til tegnefilmer, og i radio- og fjernsynsreklame, og er derfor blitt en del av mange amerikaneres kulturarv.
 Kammerensemblet til det fylkeskommunale Musikk i Nordland, MiNensemblet, står sentralt i oppsetningen. Det var ensemblets Johannes Skyberg som oppdaget Raymond Scott. Han ble fascinert av musikkens crazy og absurde, nærmest psykedeliske estetikk, og mente den hadde store teatrale muligheter. Han tok kontakt med Figurteatret i Nordland. Figurteatret allierte seg med den italiensk-fødte crazykomikeren Paolo Nani som nå driver sitt eget teater i Danmark. Han tente umiddelbart på ideen, og skrev manus til forestillingen sammen med danske Line Svendsen. De fikk også med seg Luca Ruzza, arkitekt, videokunstner og scenograf som er kjent i Norden gjennom sitt samarbeid med Eugenio Barba.
 Resultatet er White (Brain) Wash, en glitrende morsom, visuelt suveren og musikalsk virtuos oppsetning på europeisk nivå.
  Mens de to komikerne Paolo Nani og Line Svendsen spiller så å si hele forestillingen bak et florlett forheng, sitter orkestrets ni medlemmer langt nærmere publikum, fordelt på hver sin side av den lille scenen som de nærmest fyller. Med andre ord skal ingen kunne tvile på musikkens sentrale plass i White (Brain) Wash, og jeg har ikke tidligere opplevd en forestilling der musikken med den største selvfølgelighet spiller teater - absurd, komisk og crazy teater. Ofte signaliserer musikken sin tilhørighet til 1930-årene, og da swinger det skikkelig på scenen, men her er mye annet også, ikke minst en fantastisk oppjazzet popversjon av elegante Mozart-toner.
  Musikerne imponerer med sin briljans, og med sitt finstemte og balanserte samspill med komikerduoen Paolo Nani og Line Svendsen. Fra den første parodiske reklamefilmen for vidundervaskemiddelet WIM - det amerikanske motstykket til vårt eget BLENDA som i sin tid «vasket hvitere» -  har de to grepet om publikum. Filmopptaket av en reklame for fremtidens bleier fører, via et absurd besøk i en bar, Mannen og Kvinnen i stykket hundretusener av år tilbake i tiden, til den gangen urmenneskene ordnet sitt kjærlighetsliv uten unødige komplikasjoner. Gjennom en rekke vittige, og vanvittige, ordløse sketsjer - for Paolo Nani og Line Svendsen tyr ytterst sjelden til talespråket, de klarer seg lenge med kroppens tale, og mer eller mindre uartikulerte lyder - følger vi Ham og Henne fra steinalderen fram til den gangen fjernsynet gjorde sitt inntog i hjemmet. Og som seg hør og bør overvinner kjærligheten alt - til og med fjernsynets tyranni.
 Med behersket og bevisst bruk av virkemidler spiller Paolo Nani og Line Svendsen absurd crazyteater med slapstick-innslag, og de gjør det så vittig og elegant at de bringer tankene hen både på Charlie Chaplin, og på den italienske commedia dellarte-tradisjonen.
 Men White (Brain) Wash utmerker seg ikke bare med sine glimrende musikere og eminente komikere. Selve kronen på verket er forestillingens visuelle kvaliteter der scenograf Luca Ruzzas kunstneriske oppfinnsomhet gir seg uttrykk i halsbrekkende videoprojeksjoner som på forunderlig vis nærmest utsletter skillet mellom film og teater.
 Paolo Nani er også forestillingens regissør, han har gitt den en fin og sikker rytme, og faller aldri for fristelsen til å tvære ut effekter og påfunn. I første omgang skal White (Brain) Wash gjestespille i Danmark, men flere land har uttrykt interesse for oppsetningen. Så er den da også teater på europeisk nivå.

Figurteatret i Nordland i samarbeid med Musikk i Nordland og Paolo Nani Teater
White (Brain) Wash
Av Paolo Nani og Line Svendsen
Regi: Paolo Nani/Martin Tulinius
Musikk: Raymond Scott
Scenografi og kostymer: Luca Ruzza og Julie Forchhammer
Musikere:MiNensemble/Musikk i Nordland
Med Paolo Nani og Line Svendsen

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 31. mars