[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

Les Molières - de franske Heddaprisene

IdaLou Larsen

Oppdatert tirsdag, den 29. april, 2008.

I helgen ble de franske Molièreprisene delt ut for 22. gang.

Det er den franske L'Association professionnelle et Artistique du Théâtre (Teatrenes profesjonelle og kunstneriske forbund) som deler ut Molière-prisene, det franske motstykket til våre norske Heddapriser.
17 kategorier
Det er alltid 17 priser, men klassene kan  variere litt fra år til år,.  Et flertall på 2/3 av de voterende jurymedlemmer avgjør i hvilke klasser prisene deles ut, og i år ble de delt ut i følgende kategorier:
Beste forestilling på et Institusjonsteater
Beste forestilling på et privatteater
Beste forestilling av en gruppe
Beste dramatiker
Beste oversetter/bearbeider
Beste regi
Beste kvinnelige skuespiller
Beste mannlige skuespiller
Beste kvinnelige birolle
Beste mannlige birolle
Årets nykommer (skuespiller)
Beste musikkteateroppsetning
Beste monolog/one man show
Beste scenografi
Beste kostymer
Beste lysdesign
Beste forestilling  for et ungt publikum
Dersom det er flertall for det blant juryens medlemmer, kan det også deles ut en Ærespris. Juryen består av samtlige av forbundets stemmeberettigede medlemmer, og avstemningen foretas ved skriftlige voteringer - som først avgjør nominasjonene, deretter vinnerne.
Statuttene

Årets utdeling
Ukemagasinet Le Nouvel Observateur mener at juryen i år har lagt større vekt enn tidligere på også å hedre det mer kommersielle og publikumskjære teatret, og peker på at mens de populære musikalene i fjor overhodet ikke var nevnt, får de flere priser i år.
  Prisen for beste mannlige skuespiller gikk den 83 år gamle veteranen Michel Galabru som i sin takketale optimistisk  "håpet det bare var en begynnelse".
 Nettsidens kommentator som skriver under psvedonymet Theothea, har ennå ikke vurdert selve prisvinnerne. Hun eller han er forsåvidt enig med at nominasjonene er fortjente, men savner en rekke kandidater, og konkluderer med disse ordene: "La oss kunngjøre det høyt og tydelig: Reis dere, alle ikke-nominerte: dere  utgjør teatrets livskraft!"