[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Hvem var Eugene Ejika Obiora? Mads H Jørgensen og Samuel Noko

01 Hvem var Eugene Ejika Obiora? Mads H Jørgensen og Samuel Noko

Foto Raymond Alv Kristiansen Egge

02 Hvem var Eugene Ejike Obiora? Samuel Noko og Mads H Jørgensen

02 Hvem var Eugene Ejike Obiora? Samuel Noko og Mads H Jørgensen

Foto Raymond Alv Kristiansen Egge

03 Hvem var Eugene Ejika Obiora? Samuel Noko og Mads H Jørgensen

03 Hvem var Eugene Ejika Obiora? Samuel Noko og Mads H Jørgensen

Foto Raymond Alv Kristiansen Egge

Nøkternt dokudrama

IdaLou Larsen

Oppdatert onsdag, den 12. mars, 2008.

På Nordic Black Theatre er Hvem var Eugene Ejika Obiora? ikke et partinnlegg. I stedet stiller stykket viktige og relevante spørsmål.

Mens publikum inntar plassene, sitter en lyshåret ung mann  (Mads H. Jørgensen) på kanten av den skrånende scenen som er fylt av et mylder med pappesker i ulike størrelser. På fanget har mannen noen støvete dokumentmapper som han blar i.  På en skjerm bakpå scenen flimrer svarthvitt bilder, alle fra Trondheim, gatebilder, bilder fra høyskolen og fra et NAV-kontor. Støyende stemmesurr i bakgrunnen, iblant oppfatter vi enkelte ord, men ikke særlig mer. Så dimmes lyset langsomt, den lyse mannen inntar scenen sammen med mørke Samuel Noko. Gjennom et uttrykksfullt kroppsspråk, og få men relevante replikker, illustrerer de to mennene møtet mellom Eugene Ejike Obiora og det norske samfunn. Så tett og intenst fremstilles dette møtet at begge mennene gir inntrykk av å være Obiora, høvdingsønnen fra Nigeria som hadde bodd 20 år i Norge, og var norsk statsborger.
  Arne Johannessen som leder Politiets Fellesforbund, har uttrykt sterk skepsis til Nordic Black Theatres prosjekt. Han kan ta det helt med ro. Teatrets kunstneriske leder Cliff Moustache og dramatiker Ingeborg Eliassen som har samarbeidet tett om teatrets framstilling, har valgt å gi en nøktern, lavmælt og upartisk sceneversjon av de tragiske omstendighetene som førte til Eugene Obiora altfor tidlige død.
  Det er ikke de to skuespillerne på scenen som gjenforteller Eugene Ejike Obioras liv: Det vi får vite om ham fortelles i voice-over av en rekke ulike stemmer, mens de to mennene arbeider målbevisst med pappeskene på scenen, og kommenterer vitnemålene. Den første vi hører er trønderen som hadde kontor i samme lokale som Obiora. Han forteller om Obioras planer om å eksportere norsk laks til Nigeria. Obiora var en vennlig og hyggelig mann, mener trønderen, men han manglet de nødvendige kunnskaper om å drive forretninger. Lakseeksport-forsøket mislyktes, en dag fant Obiora kontordøra stengt fordi han ikke hadde betalt husleien. Det opplevde han som et hardt og ydmykende slag.
  Som ung  mann i Norge drømte Obiora om å gifte seg med en lege. Drømmen gikk i oppfyllelse. Men etter ni år ble det skilsmisse, og eks-kona flyttet til Oslo med sønnen deres. Nok et hardt slag for Obiora. I sin vanskelige situasjonen søkte han sosialhjelp, men fikk avslag. Han henvendte seg til sosialkontoret for å klage på avgjørelsen, og kontorets ansatte må ha gruet seg til møtet: det skulle holdes på et eget, avsidesliggende rom og to saksbehandlere var innkalt. Etter hvert ble stemningen amper, de norske følte seg truet av Obiora som nektet å forlate kontoret før avslaget ble omgjort, sønnen hans hadde fødselsdag, og han måtte ha penger til gave. I den tro at synet av uniformerte menn ville roe ned Obiora, ble politiet tilkalt. Tre kvarter senere hadde politimennene med vold fjernet Obiora fra kontoret, han lå nå på fortauet utenfor, og politifolkene gikk så hardt fram for å roe ham ned at han mistet bevisstheten. I all hast ble han kjørt til St. Olavs sykehus. Livet sto ikke til å redde.
  Stykket retter ingen harde anklager. I stedet stilles viktige og betimelige spørsmål: Bør ikke ansatte på et sosialkontor ha den menneskelige kunnskap og erfaring som er nødvendig for å snakke med en vanskelig klient? Kan det være riktig at politiet blir opplært i å ta i bruk livsfarlige grep? Nettopp denne balanserte framstillingen gir Hvem var Eugene Ejike Obiora? tyngde som dokudrama: Dette er ikke et partsinnlegg, men et sindig og veldokumentert forsøk på å forstå hvorfor det gikk så fryktelig galt den 7. september 2006 i Trondheim.
  Cliff Moustache lar forestillingen tone ut i en forsiktig fremtidsoptimisme: Tre tenåringer på første rad reiser seg plutselig og går opp på scenen. De tre er Toni Mathias Dibasey Hansen, Kamelia M. Fjeld og Giulia Roi: De fortsetter der de to mennene slapp, og bringer definitiv orden i de tunge dokument-eskene. Til slutt strør de litt sand på eskene som står pent i rad og rekke på scenens høyre side, Eugene Obioras kiste, og lyser fred over hans minne. Nå kan verden - en bedre verden? - gå videre.

Nordic Black Theatre, Innvik
Hvem var Eugene Ejike Obiora?
Av Ingeborg Eliassen
Idé og regi: Cliff Moustache
Scenografi: Karen Schønemann
Lysdesign: Alf Djabbary
Med Samuel Noko, Mads H. Jørgensen og flere
Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 10. mars