[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Constructed love: Signe Holtsmark og Johannes Dullin

01 Constructed love: Signe Holtsmark og Johannes Dullin

Foto Sacha Colmsee og Julian Sichelscmidt

02 Constructed love: Signe Holtsmark og Johannes Dullin

02 Constructed love: Signe Holtsmark og Johannes Dullin

Foto Sacha Colmsee og Julian Sichelscmidt

03 Constructed love: Signe Holtsmark og Johannes Dullin

03 Constructed love: Signe Holtsmark og Johannes Dullin

Vittig tysk-norsk samarbeid

IdaLou Larsen

Oppdatert fredag, den 15. februar, 2008.

Norske Signe Holtsmark og tyske Johannes Dullin har satt sin teaterutdannelse ut i livet i Constructed love, der de tar for seg kjærlighetens mangfoldige ansikter.

Litteraturhusets tyske uke ser ut til å ha hatt sine forgreninger. Iallfall presenterte Det Åpne Teater i samme uken norske Signe Holtsmark og tyske Johannes Dullins Constructed love, en artig og rar liten forestilling som hadde det til felles med flere av Litteraturhusets arrangementer at den ble presentert på engelsk.  Oppsetningen ble vist tre ganger på Det Åpne Teater, og munn-til munn-metoden så ut til å ha fungert bra, for fredag, den siste spillekvelden, var det ikke en ledig plass å oppdrive.
   Tyske Johannes Dullin og norske Signe Holtsmark er begge utdannet fra den sveitsisk-italienske Scuola Teatro Dimitri, en skole som har spesialisert seg på pantomime, akrobatikk, dans og improvisasjon. Skolens grunnlegger, teatermannen Dimitri som selv har klovneutdannelse, er en varm forkjemper for commedia dellarte-tradisjonen, og skriver på sin hjemmeside at «det komiske teatret ligger mitt hjerte meget nær. Behovet for å more andre og få dem til å le er like gammelt som verden». Han legger til at «humor også kan også være et middel til å nå målet - det er takket være humor at klovner og komikere ofte kan gi sannheten et enda bedre uttrykk».
    Dette er bakgrunnen for Constructed love der Johannes Dullin og Signe Holtsmark på en knapp time tar for seg et ungt pars kjærlighetsviderverdigheter. Det vil si - elsker de virkelig hverandre, eller bare spiller de at de elsker hverandre? Eller kanskje de slett ikke elsker hverandre, kanskje de nesten ikke tåler trynet av hverandre, men bare er nødt til å holde sammen fordi det er sånn det skal være, eller fordi de er skuespillere som har forpliktet seg til å spille kjærester??
  De to skuespillerne kommer inn. Scenen er tom, men på rekordtid har de fått på plass et vanlig kjøkkenbord, dekket det med en klassisk rødrutet voksduk, og satt et glass på hver ende. På bordet to moderne sandwicher, under bordet, men bare på hennes side, en flaske tabascosaus.
   I disse hjemlige omgivelsene utspiller de to unge sine konflikter, sine krangler, til og med sine slåsskamper, men også sine høflige pliktløp, sine kjærlige utvekslinger og den endelige forsoningen, et ironisk bevis på at litteraturen overvinner alt!  Med energi og overskudd, et fysisk ekspressivt og tydelig kroppsspråk, levende og treffende mimikk - hva Signe Holtsmark får vridd ansiktet til i en scene der hun nærmest freser som en katt er helt fantastisk! - formidler de presise iakttakelser og et følelsesregister som de fleste av oss vil kunne kjenne oss igjen i.
 Det er morsomt og det er vittig, ikke minst fordi de underfundige, men fyndige replikkene smelter så godt sammen med Holtsmark og Dullins spesielle form for bevegelsesteater.
 Jeg må likevel innrømme at mot slutten av forestillingen fikk jeg brått problemer med å følge med. Det hadde tidligere vært fine varianter og en god progresjon i stykkets «første scene» som utspiller seg om og om igjen, men en ti minutters tid forekom det meg at den dramatiske driven var forsvunnet, og at alt gikk litt på tomgang. Dette tok seg imidlertid fint inn igjen på slutten, og kan naturligvis skyldes tilfeldigheter akkurat den kvelden. Men det kan også være at Holtsmark/Dullin bør overveie å stramme litt inn på oppsetningen. Uansett representerer Constructed love en forfriskende annerledes og intelligent måte å spille komedie på.

Det Åpne Teater
Constructed love
Av og med Signe Holtsmark og Johannes Dullin
Regi: Johannes Dullin
Musikk:  Mathias Krömann & Markus Lepper
Lys: Anselm Belser