[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Himmelske lyster: Dionysos (Stig-Werner Moe) med dansebandet sitt

01 Himmelske lyster: Dionysos (Stig-Werner Moe) med dansebandet sitt

Foto Hans Brox

02 Himmelske Lyster: Anne Nyutstumo (Johanne) og Dionysos (Stig-Werner Moe). I bakgrunnen et par menader

02 Himmelske Lyster: Anne Nyutstumo (Johanne) og Dionysos (Stig-Werner Moe). I bakgrunnen et par menader

Foto Hans Brox

03 Himmelske lyster: Johanne (Anne Nyutstumo) før hun gjenfinner ungdom og kjærlighet i Dionysos' armer

03 Himmelske lyster: Johanne (Anne Nyutstumo) før hun gjenfinner ungdom og kjærlighet i Dionysos' armer

Foto Hans Brox

04 Himmelske lyster: Ulveforkjemper (Kjersti Fjeldstad) møter ulvemotstander (John Nyutstumo), begge med sine hunder (Marianne Steinsrud og Per Kjelland)

04 Himmelske lyster: Ulveforkjemper (Kjersti Fjeldstad) møter ulvemotstander (John Nyutstumo), begge med sine hunder (Marianne Steinsrud og Per Kjelland)

Foto Hans Brox

Bakkanal på Trysilfjellet

IdaLou Larsen

Oppdatert mandag, den 14. januar, 2008.

Hedmark Teater jubilerer med en fantastisk morsom folkekomedie der greske myter, lokal humor og treffende samfunnssatire smelter sammen.

Under teatersjef Else Braseth har Hedmark Teater bevisst satset på å bygge en lokal profil. Det gjør teatret også når det i disse dager feirer 20 års jubileum. Men i Himmelske lyster smelter Terje Nordby sammen greske myter, lokal humor og aktuell samfunnssatire til en fantastisk folkekomedie, og sprenger dermed alle vedtatte grenser mellom lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
  Han går radikalt til verks, og nekter seg ingenting: Som sin hovedperson velger han Dionysos, rusens- og seksualitetens gud i Hellas. Oppe på Olympen er han kommet fram til at vår klode er blitt så alvorstynget at det er på høy tid at han stiger ned for å spre livsgledens budskap igjen. Nærmest ved en tilfeldighet havner han i et veikryss i Åmot, litt nord for Elverum. Hans første forsøk på å predike rus og fri kjærlighet blir kontant avvist, og de trauste hedmarkingene betrakter den fremmede gærningen i veikrysset med den største skepsis. Helt til han slår seg sammen med dansebandet Bjørn Anders og blir bandets nye supersexy vokalist. Bandet opptrer i hele fylket, og den dionysiske magi begynner å virke.  Den sindige gardkjerringa Johanne er den første som gjenfinner ungdom, lyst og glede i Dionysos armer, og snart får vi vite at kvinnene som moderne bakkantinner forlater mann og barn for å drikke og feste på Trysilfjellet, uten tanke for at de dermed ødelegger for skiturismen.   Hedmark blir herostratisk berømt som landets fest- og gledesfylke, og sannelig blir ikke også Hamars Ap-ordfører bitt av basillen. Forkledd som kvinner, og med hjemmebrent på innerlomma, begir han og avisredaktør Reidar seg til fjells, slik kong Kadmos og den synske Teiresias gør det i Bakkantinnene av Evripides.
   Terje Nordby er ikke bare ekspert på myter: Han er også en erfaren teatermann, blant annet med bakgrunn fra det legendariske Tramteatret, og i Himmelske lyster er det ikke bare Dionysos som gjenoppstår på Hedmarken, men også Tramteatrets spesielle blanding av løssluppen komedie, revyinnslag med skarp politisk snert og fengende musikkteater. I denne konteksten kan nemlig Frode Berntzens innsmigrende låter omvende den mest innbitte danseband-motstander.
 I Lennart Lidströms presise og rytmiske regi har forestillingen så å si ingen dødpunkter. Tvert imot avløser det ene høydepunktet det andre. Et strålende opplagt ensemble  - Per Kjelland, Janka Stensvold, Mari Cathrine B. Hagen, Marianne Steinsrud og ikke minst John Nyutstumo og Kjersti Fjeldstad - gjør en fantastisk innsats som yre kvinner, viltre bikkjer, taksameter og taxi, innfødt ulvemotstander og innflyttet ulveforkjemper fra Oslo 3, forvirrede politikere, en vanvittig morsom parodi på Snekkersvekara og selveste Gro Harlem Brundtland. Som gardkjerringa Johanne er Anne Nyutstumo - hun også med fortid fra Tramteatret! - en både komisk og sjarmerende skikkelse, med en sikker og treffende replikkføring, mens Stig-Werner Moe er en opplevelse som Dionysos. Han har enormt med scenesjarm, men også humor, selvironi og en effektiv, litt distansert spillestil. Et gjennombrudd som musikalstjerne for skuespilleren.
  Jeg er ikke i tvil: Hedmark Teater markerer sitt jubileum med den viltreste, vittigste, og mest underfundig morsomme teaterleken jeg har sett på veldig lenge. Men det er den nettopp fordi den også er noe mer: treffsikker samfunnssatire på høyt nivå med røtter helt tilbake til Aristofanes, den vestlige komedies far.
Hedmark Teater, Hamar
Himmelske lyster
Av Terje Nordby
Regi og manus bearbeidelse: Lennart Lidström
Komponist: Frode Berntzen
Scenografi og kostymer: Kristin Bengtson
Med bl.a. Stig-Werner Moe, Anne Nyutstumo, John Nyutstumo, Per Kjelland, Janka Stensvold, Mari Cathrine B. Hagen, Marianne Steinsrud og Kjersti Fjeldstad

Anmeldelsen har stått i Klassekampen mandag 14. januar