[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

Hanne Tømta

Hanne Tømta

En varm velkomst ble Nationaltheatrets nye sjef til del når hun ankom teatret fra Stavanger i dag.

Styreleder Jan Vincents Johannesen

Styreleder Jan Vincents Johannesen

Styreleder Jan Vincents Johannesen var både stolt og glad da han på en pressekonferanse i dag presenterte Nationaltheatrets nye sjef.

Varm velkomst for ny teatersjef

IdaLou Larsen

Oppdatert torsdag, den 9. august, 2007.

Nationaltheatrets nye sjef kom rett fra Stavanger til teatrets pressekonferanse. Hun ble møtt med en begeistring som ikke var til å ta feil av.

På sitt møte mandag kom styret på Nationaltheatret raskt - og enstemmig - fram til at Hanne Tømta er den rette til overta sjefsstolen etter Eirik Stubø 1. januar 2009.
Et riktig valg
  - Eirik Stubø har valgt å gi seg mens han er på topp som teatersjef. Han er en klok mann, alle er ikke like fornuftige som han, smilte styreleder Jan Vincents Johannesen. - Det har vært viktig for styret å finne en sjef som på sin måte kan videreføre Eirik Stubøs suksess, kunstnerisk, publikumsmessig og økonomisk.
  Han fortalte at styret har vurdert ni søkere. Fem av dem, deriblant Hanne Tømta, hadde ikke ønsket sitt navn offentliggjort.
  - Men i tillegg drøftet vi 35 mulige kandidater fra hele Norden. Vi brukte vårt eget ansettelsesråd, vi engasjerte et konsulentfirma, og det ble fort  klart at Hanne Tømta befant seg i tetsjiktet blant søkerne. Hun skilte seg ut, og befant seg klart i en egen klasse. På vårt styremøte mandag ble vi fort enige om at Hanne Tømta er teatersjefen vi ønsker oss. Rogaland Teater synes naturligvis det er trist, ikke minst fordi Hanne Tømta i fjor fikk forlenget sitt åremål med to år til 2010. Men samtidig er de stolte over at Nationaltheatret for annen gang nå henter sin sjef på Rogaland Teater. Det er jo et kompliment for teatret. At vi har gjort et riktig valg, er jeg ikke i tvil om, og jeg har bare fått positive reaksjoner. Ikke en negativ bemerkning, sa Jan Vincents Johannesen.
  Han la til at styret opprinnelig ønsket å vente en dag med å offentliggjøre nyheten, slik at flere på teatret kunne få anledning til å delta på pressekonferansen.
 - Men vi våget ikke vente. Vi synes allerede det er fantastisk at ikke nyheten har lekket ut tidligere, og ettersom de ansatte i begge teatrene ble orientert i dag klokken ti, kunne vi ikke ta sjansen på at nyheten ville spre seg.
Varm velkomst
Nyheten om Hanne Tømtas ansettelse kom overraskende på de fleste på Nationaltheatret. Der regnet man med at det kom til å ta ytterligere en måned eller to før styret fattet sin beslutning. Ikke en gang da det ble innkalt til husmøte i dag, skjønte alle at de skulle få vite at ny teatersjef var ansatt.
  Derfor hadde heller ikke så mange møtt opp på pressekonferansen i dag. Noen var opptatt med prøver, andre var ikke ferdige med ferien. Men de som var tilstede, ga Hanne Tømta en varm velkomst.
  Hennes forgjenger i sjefsstolen på Rogaland Teater, Ingjerd Egeberg, som nå er skuespiller på Nationaltheatret, gratulerte styret med valget, skuespiller Trine Wiggen holdt en varm improvisert tale for den nye teatersjefen, og Jan Vincents Johannesens redegjørelse ble hilst med spontan applaus. Ingen tvil om at Hanne Tømta er velkommen på Nationaltheatret, og at alle ser fram til at teatret under hennes ledelse skal fortsette den positive utviklingen som teatersjef Ellen Horn startet, og som Eirik Stubø har ført videre.
Stolt
- Jeg er uendelig stolt av meg selv akkurat nå, utbrøt en beveget Hanne Tømta- - Det er en fantastisk spennende utfordring å føre teatret videre etter Ellen Horn og Eirik Stubø. Jeg har alltid tenkt at den ideelle teatersjefen måtte være en kloning av de to.
  - Og du Hanne Tømta, er nettopp den kloningen du etterlyser, innskjøt Jan Vincents Johannesen.
  I Klassekampen i vår uttrykte Ellen Horn håpet om at det ville bli en kvinne som overtok ansvaret for teatret.
  - Vi har overhodet ikke sett på dette med kjønn, forsikret Jan Vincents Johannesen. - Jeg er klar over at vårt beslutning tilfeldigvis er så politisk korret som den kan få bli. Men det er rett og slett en tilfeldighet. Vi har ikke mottatt noe politisk diktat, og det eneste vi har vært opptatt av, har vært å finne den kunstnerisk sterkeste og beste teatersjefen.
  Hanne Tømta la vekt på at det ville bli vemodig å forlate Rogaland Teater.
- Det har jo vært det viktigste i mitt liv siden 2003. Men jeg gleder meg til å begynne her.
   Hun begynner på Nationaltheatret 1. august 2008, hvilket vi si at hun og Eirik Stubø får en høstsesong sammen.
  - Repertoarplanene er fastlagte ut 2008, sa Jan Vincents Johannesen. -Og så får de selv finne ut av hva som skal skje på teatret våren 2009.