[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

I Ibsens ånd

I Ibsens ånd

Den Internasjonale Ibsen-prisen skal gå til en person eller institusjon som har gjort "en ekstraordinær innsats i Ibsens ånd". Spennende å se hva komiteen kommer fram til.

Kulturminister Trond Giske har tatt initiativer til en Internasjonal Ibsen-pris. Men ennå ser det ikke ut til at han har fått utnevnt komiteen som skal finne fram til prisvinneren.

Kulturminister Trond Giske har tatt initiativer til en Internasjonal Ibsen-pris. Men ennå ser det ikke ut til at han har fått utnevnt komiteen som skal finne fram til prisvinneren.

Den internasjonale Ibsenprisen - igjen

IdaLou Larsen

Oppdatert onsdag, den 8. august, 2007.

I mars fortalte kulturministeren at det meget snart skulle utnevnes en komité på sju personer som skulle finne fram til vinneren av Den internasjonale Ibsen-prisen. Siden har det vært taust.

I hine hårde dager, sånn for ti-tolv år siden, da kulturministeren bare hadde en eneste informasjonsperson, klarte denne personen, den strenge, men ytterst dyktige og effektive Berit Griebenow, alltid å gi et raskt svar på relevante spørsmål.
  I dag har Kulturdepartementet et  «pressesenter» med hele fem medarbeidere: En informasjonssjef, en seniorrådgiver, to informasjonsrådgivere og en informasjonskonsulent. Likevel er det blitt langt vanskeligere enn den gang å få svar på ganske enkle spørsmål.
Ibsen-prisen
I anledning Ibsenåret 2006 satte kulturminister Trond Giske av rundt 2,5 millioner til en internasjonal Ibsen-pris og Ibsenstipender på budsjettet for 2007. Så skjedde det ingenting på en lang stund, og de fleste, inklusive ministeren og hans embedsverk, lot til å ha glemt hele prisen. Men på en pressekonferanse 20 mars fortalte ministeren at en komité på sju medlemmer skal utnevne prisvinner og Ibsen-stipendiater. Nationaltheatret, Den Nationale Scene, Universitetet i Oslo, og kommunene Skien og Grimstad skal foreslå medlemmer til denne komitéen. Hver enkelt skal kunne komme med forslag om opptil tre medlemmer, ett av hvert kjønn pluss en person med internasjonal bakgrunn.
 På bakgrunn av disse forslagene skal så Kulturdepartementet ha ansvaret for den endelige sammensetningen av  komitéen. To av medlemmene skal være ikke-norske statsborgere, og komitéen skal utnevnes for en periode på fire år. Skien kommune skal være sekretariat for komitéen. Nationaltheatret og Skien kommune skal dele på ansvaret for prisutdelingene. Under høstens festival skal Nationaltheatret skal dele ut selve Den internasjonale Ibsen-prisen, mens Skien kommune skal ha ansvaret for å dele ut Ibsen-stipendene til ulike Ibsen-prosjekter over hele verden. Denne tildelingen skal skje under et seminar som skal holdes i Skien en av de nærmeste dagene etter selve Ibsen-prisutdelingen».
Hva med komiteen?
Den gangen - altså i slutten av mars i år - tok Trond Giske sikte på at prisen skulle utdeles for første gang under årets Samtidsfestival på Nationaltheatret, og ettersom Samtidsfestivalen i år avholdes noe senere enn tidligere år, var det faktisk en ørliten sjanse for at tidsskjemaet skulle holde.
 I Samtidsfestivalens program står det at Heddaprisutdelingen skal finne sted 30. september. Men Ibsen-prisutdelingen er overhodet ikke nevnt, og teatret kunne heller ikke gi noen opplysninger om hvorvidt komiteen var blitt nedsatt.
  En henvendelse til Kulturdepartementet var på sin plass. Klokken 12.18 gikk følgende epost til informasjonssjef Signe Bjørvik - og til fire av hennes medarbeidere: « 20. mars i år forsikret kulturministeren at KKD, etter forslag fra Nationaltheatret, Den Nationale Scene, Universitetet i Oslo, og kommunene Skien og Grimstad, ganske snart skulle utnevne en sju personers-komité som skal arbeide med den internasjonale Ibsenprisen. To av medlemmene skal ikke være norske. Den gangen, og i budsjettet for 2007, var det meningen at prisen skulle deles ut i år. Jeg antar at det ikke vil skje. Men hvem sitter i komiteen?
Jeg har erfaring med at det er vanskelig å få raske svar fra dere, og har derfor sendt denne meldingen til de fleste i KKDs pressesenter. Jeg håper derfor på svar i løpet av dagen. Hvis ikke må jeg bare skrive at dere ikke hadde tid til å svare.»
Intet svar
Klokken 17.00 i går var det ikke kommet noe svar. Jeg lot nåde gå for rett. Gårsdagen kunne vært usedvanlig travel for pressesentret, med Øyafestival i Oslo og Peer Gynt-premiere på Gålå. Men i dag burde iallfall noen av informasjonsmedarbeiderne være tilbke på plass.
 Det ser ikke slik ut. Ingen svar har tikket inn. Sannsynligheten er stor for at ingen komité er oppnevnt. Men det kunne jo vært artig å vite når det vil skje - om  det for eksempel blir tidsnok til at de sju medlemmene, hvorav to skal hentes utenfra Norges grenser, kan bli enige om hvem som firkelig har gjort «en ekstraordinær innsats i Ibsens ånd», ifølge Giske gjerne innen områdene ytringsfrihet og likestilling. Jeg venter i spenning, men er kanskje den eneste?