[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Hanne Tømta - en kunstner i vekst

01 Hanne Tømta - en kunstner i vekst

02 Nina Ellen Ødegård spilte tittelrollen i "Anna Karenina". Regi Hanne Tømta 2007

02 Nina Ellen Ødegård spilte tittelrollen i "Anna Karenina". Regi Hanne Tømta 2007

Foto Anne Lise Norheim

03 Even Stormoen spilte Salieri i "Amadeus". Regi Hanne Tømta 2005

03 Even Stormoen spilte Salieri i "Amadeus". Regi Hanne Tømta 2005

Foto Emile Ashley

04 "Leoparden i parken", 2.klasse-studentene på Teaterskolen.Regi Hanne Tømta 2003

04 "Leoparden i parken", 2.klasse-studentene på Teaterskolen.Regi Hanne Tømta 2003

Foto Rolf Øhman

05 Elbjørg Hanssen, Sverre Kjelsberg, Siri Forberg, Kristian Fr. Figenschow jr, Svenn B. Syrin, Makka Kleist, Ketil Høegh, Guri Johnson, Frank Jørstad i "Heksene". Regi Hanne Tømta 2000

05 Elbjørg Hanssen, Sverre Kjelsberg, Siri Forberg, Kristian Fr. Figenschow jr, Svenn B. Syrin, Makka Kleist, Ketil Høegh, Guri Johnson, Frank Jørstad i "Heksene". Regi Hanne Tømta 2000

Foto Ola Røe

Det lykkelige valget

IdaLou Larsen

Oppdatert mandag, den 13. august, 2007.

Det er flott at Hanne Tømta 1. januar 2009 overtar ansvaret for Nationaltheatret.  For under hennes ledelse har Rogaland Teater både gledet publikum og styrket sin kunstneriske profil.

Allerede tidlig i ansettelsesprosessen ga sittende teatersjef Eirik Stubø klar beskjed om at han ikke ville ta et nytt åremål. Det ble også klart at Hanne Tømta var en sterk kandidat til stillingen, og det ble sagt at skuespillerne oppfordret henne til å søke. Navnet hennes sto ikke på søkerlisten da den ble offentliggjort 16. april, men det  betydde jo ingenting: Flere av søkerne ønsket ikke sitt navn offentliggjort.
Vanetenkning
Min første reaksjon da det ble klart at Hanne Tømta blir Nationaltheatrets nye sjef, var overraskelse. Kunne virkelig Hanne Tømta, som var et forholdsvis ubeskrevet blad da hun kom til Rogaland Teater høsten 2004, overta ansvaret for Nationaltheatret, bare fire år etter at hun tiltrådte i Stavanger? Men da Eirik Stubø startet opp på Nationaltheatret våren 2000, litt tidligere enn han egentlig skulle fordi Ellen Horn uventet ble kulturminister, hadde han bare vært sjef på Rogaland Teater i tre år. Og da han overtok i Stavanger, var han som teatersjef et like ubeskrevet blad som Hanne Tømta. Men i sine år på Rogaland gjorde han teatret til en av Norges mest spennende. Det samme har Hanne Tømta gjort. Min umiddelbare overraskelse var med andre ord helt ubegrunnet, og skyldtes antakelig fantasiløs vanetenkning.
I kunstnerisk vekst
Rett skal være rett: Eirik Stubø var kanskje en mer profilert regissør enn Hanne Tømta. I 1997 hadde han allerede i nærmere to år vært fast regissør på teatret mens Ola B. Johannessen var teatersjef, og hadde satt opp internasjonale dramatikere som Ionesco, Pinter, Albee, Hugo Claus, von Horvath og Thomas Bernhard.
   Hanne Tømta har også vært en flittig benyttet regissør før hun startet sin teatersjefkarriere, men hun har ikke prøvd seg på like spennende dramatikere. Kanskje fordi hun er kvinne har hun satt opp flere barneklassikere: Karlsson på taket(Oslo Nye), Heksene (både på Hålogaland Teater og på Sogn og Fjordane Teater),  og Pippi Langstrømpe  (Den Nationale Scene). Men også ny dramatikk for den samme aldersgruppen. Hun hadde regien på urpremieren på Liv Heløes Leoparden i parken som 2. klasse-studentene på Teaterhøskolen spilte i Frognerparken i 2002, og laget en meget god versjon av Ingeborg Eliassens To søstre på Sogn og Fjordane Teater i 2000.
 På Rogaland Teater imponerte hennes tolkning av Peter Schaffers Amadeus i 2005:
«Det er imponerende hvordan hun ved å konsentrere sin regi om forholdet mellom Salieri og Mozart makter å gi Shaffers veldreide stykke en ekte menneskelighet. Nøkkelordet... er teatralitet - en ekte og rendyrket teatralitet. (...) (Hun) gir (også Mozarts musikk) en stor og viktig kontrapunktisk rolle i oppsetningen som dermed får et eget alvor, en egen dypde», skrev jeg den gangen, og mente «oppsetningen var ... en av de mest spennende Hanne Tømta hittil (hadde) signert».
    Jeg hadde planlagt å se hennes Anna Karenina i vår, men sykdom hos en av hovedrolleinnehaverne førte dessverre til at spilletiden ble avkortet. Uansett, regissør Hanne Tømta er en kunstner i vekst som det blir spennende å følge videre.
Sterk kunstnerisk leder
Mange av de som har kommentert hennes nye stilling, også jeg, har understreket hennes administrative evner. I den sammenheng er det viktig å slå fast at administrative og kunstneriske evner henger nøye sammen hos en teatersjef. Teatersjefens viktigste administrative oppgave er nemlig å sette sammen repertoaret, det vil si å gi teatret dets kunstneriske identitet.
  Her har Hanne Tømta overbevist. Repertoaret hennes har spent vidt og favnet bredt. Allerede hennes åpningsoppsetning, Yngve Sundvors vellykte, oppsiktsvekkende og originale dramatisering av Mikhail Bulgakovs Mesteren og Margarita, bar bud om en teatersjef som satte seg høye mål. Forventningene er blitt innfridd. Det er nok å nevne dramatikerne hun har valgt, og regissørene hun har funnet til å sette dem opp: Kjente klassikere som Shakespeare, Dostojevskij, Ibsen og Strindberg, solide samtidsdramatikere som Tennessee Williams, Harold Pinter, Lars Norén og Peter Shaffer, men også nye stemmer som danske Jochum Rohde, amerikanske Stephen Belber, nederlenderen Oscar van Woensel og engelske Lee Hall. Regissører har vært spennende, men ukonvensjonelle kunstnere som Victoria Meirik,  Terje Mærli, Sofia Jupither, Yngve Sundvor, Vibeke Bjelke og Jon Tombre, og nye navn som Torkil Sandsund, Simon Lay, og - her i Norge - russiske Oleg Kulikov.
Gleder publikum
Hun har også sans for teater med publikumsappell: Den nye musikalen Skyfri himmel med tekst av Olaug Nilssen og sanger og musikk av Bjørn Eidsvåg, i regi av Marit Moum Aune, ble en kjempesuksess, og til høsten gir hun plass på Hovedscenen til Stavanger-klassikeren Makta på Straen, men regissør blir engelske Lisa Kent.  I det hele tatt er høstens repertoar løfterikt: Tore Renberg har dramatisert Alexander Kiellands Gift som Terje Mærli setter i scene, danske Kim Dambæk setter opp Evripides Bakkantinnene,Oleg Kulikov kommer tilbake med et nytt russisk stykke, mens en i Norge hittil ganske ukjent kvinnelig regissør, Audny Chris Øiamo-Holsen, har ansvaret for en Norgespremiere: Irske Enda Walshs The New Electric Ballroom, i 2005 kåret til beste utenlandske skuespill av Theater Heute.
Opptatt av barneteater
 På et viktig punkt har Hanne Tømta muligheten til å bli en enda mer spennende teatersjef enn Eirik Stubø som har sørget for gode og for så vidt annerledes oppsetninger av barneteater-klassikerne, men ikke har satset på nytt og annerledes teater til denne aldersgruppen. I Hanne Tømtas tid har Ungdomsteatret på Rogaland Teater  spilt  Et dukkehjem , Jesper Halles Mislykte nordmenn, Lilla av Jon Fosse og Verkeleg av Gyrid Axe Øvsteng. De yngre barna har spilt både Snehvit og Reisen til Julestjernen. På Nationaltheatret kan hun leve opp til sine uttalelser til Dagsavisen i 2003: «Det er helt essensielt for dramatikken og for barna at det skrives ny barnedramatikk. Vi kan ikke bare ha barneklassikerne, samtiden må også få sine fortellinger. En god barneforestilling skal ha evnen til å fortelle om de store spørsmålene på en enkel måte.»
  Det er mange grunner til å glede seg over at Hanne Tømta snart overtar Nationaltheatret!