[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Nils Jørgen Kaalstad

01 Nils Jørgen Kaalstad

02 Per Kjerstad

02 Per Kjerstad

03 Stine Mari Fyrileiv

03 Stine Mari Fyrileiv

Shakespeare også i Tromsø

IdaLou Larsen

Oppdatert onsdag, den 6. juni, 2007.

Shakespeare er i vinden: 25. september har starter Riksteatret sin landsomfattende turné med Hamlet i Mo i Rana. Men allerede 11. september har Hålogaland Teater premiere på Romeo og Julie.

På Riksteatret skal den ofte kontroversielle regissør Yngve Sumdvor gi en Hamlet-versjon der Hamlet visstnok ikke er så glad i sin far som vi vanligvis tror. Faren var nemlig en mann av den gamle skole, som ikke nølte med å starte kriger, og trodde fullt og fast på øye for øye, tann for tann-prinsippet. Yngve Sundor fortalte dessuten pressen i går at selv om handlingen skulle utspille seg i mellomkrigstiden, kom han til å strekke det musikalske til midten av 1960-årene og Woodstock. Med andre ord - vi kan se fram til en utradisjonell Hamlet.
  Men også i Tromsø kan vi tydeligvis vente oss en spesiell versjon av Romeo og Julies tragiske kjærlighet. Teatret skriver iallfall at « historien om verdenslitteraturens mest kjente kjærestepar vil få en røff og radikal behandling  i Hålogaland Teaters storsatsning denne høsten» (min utheving). Og i begge tilfelle vil unge skuespillere som nettopp er ferdige med sin utdannelse spille sentrale roller i oppsetningene.
Russisk regissør
Regissør i Tromsø blir russiske Jurij Butusov som våren 2005 hadde ansvaret for teatrets Forbrytelse og straff, en medrivende, intens og gripende forestilling som, slik jeg skrev den gangen, for meg ble «en  av vårens store teateropplevelser", fordi den ikke bare var «en overbevisende og dyktig oversettelse av et kunstnerisk uttrykk - det litterære - til ett annet - det dramatiske», men en sceneversjon som «sto trygt på egne  ben».
   Den gangen hadde Jurij Butusov en meget ung skuespiller til å spille Raskolnikov, nemlig Pål Sverre Valheim Hagen, nå på Det Norske Teatret. Også denne gangen gir teater, og regissør, unge skuespillere store utfordringer. Tre av oppsetningens hovedrolletolkere kommer rett fra Kunsthøgskolen i Oslo:  Nils Jørgen JøggeKaalstad blir Romeo, Per Kjerstad skal spille Tybalt, mens Stine Marien (eller Mari - teatret bruker begge stavemåtene) Fyrileiv blir Julie.
  Kyrre Hellom spiller Mercutio, og Lasse Valldal som i vinter gjorde seg bemerket for sin glimrende tolkning av unggutten Knut i Ugras på Hedmark Teater, blir Benvolio. Julies amme spilles litt uventet av Kristian Fr. Figenschow jr., mens Nils Johnson blir herr Capulet, Ane Skog herr Montague, Martin Loïc Lotherington Lorenzo og Jørn-Bjørn Fuller Gee den stolte Paris.
 Alexandr Shishkin får ansvaret for scenografi og kostymer, mens Ragnar Olsen som vanlig har satt om til nynorsk. Denne Romeo og Julie er det all grunn til å se fram til med stor spenning.