[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Anders Baasmo Christiansen blir Hamlet

01 Anders Baasmo Christiansen blir Hamlet

Foto: Jo Michael

02 Kari Simonsen og Anne Marie Ottersen spiller <i>To kvinner</i>

02 Kari Simonsen og Anne Marie Ottersen spiller <i>To kvinner</i>

Foto Jo Michael

03 Terese Mungai og Vivi Sunde er med i <i>Lampedusa</i>

03 Terese Mungai og Vivi Sunde er med i <i>Lampedusa</i>

Foto Arild Moen

04 Maj Britt Andersen er Pulverheksa

04 Maj Britt Andersen er Pulverheksa

Foto John Hughes

Følger opp kjerneverdiene

IdaLou Larsen

Oppdatert tirsdag, den 5. juni, 2007.

- Vi i Riksteatret vil være modige og inkluderende, mangfoldige og inspirerende. Det er våre  kjerneverdier, og de har også vært avgjørende for valget av høstens repertoar, sa teatersjef Ellen Horn.  

Teatersjefen hadde ikke bare invitert pressen, men også teatrets arrangører som dermed fikk forhåndsinformasjon om oppsetningene som skal turnere til høsten.
Annerledes Hamlet?
Høstens storsatsing blir Shakespeares Hamlet i regi av teatrets faste instruktør, Yngve Sundvor, og med Anders Baasmo Christiansen i tittelrollen. Sist han turnerte med Riksteatret var  med  Den 25. timen fra Det Norske Teatret, og han fikk glimrende kritikker for sin tolkning av den unge gutten i stykket. Nå skal han altså spille Hamlet, og som et à-propos til oppsetningen framførte han Dylanvisen I shall be released.
  - Musikken skal spille en viktig rolle i oppsetningen, fortalte teatersjef Ellen Horn før hun ga ordet til instruktør Yngve Sundvor og det ble fort klart at han har til hensikt å presentere en svært ukonvensjonell og annerledes Hamlet, ikke minst hva Hamlets forhold til sin avdøde far angår. Eller for å sitere fra programmet blir det en Hamlet i 30-talls-setting med rockemusikk som drivkraft.
 Ingolf Karinen og Marit Østbye fra Riksteatret skal spille henholdsvis Polonius og Gertrude. Fra Nationaltheatret kommer Per Frisch, antakelig i rollen som Claudius, mens Mariann Hole, helt fersk fra Teaterskolen, blir Ofelia. To andre helt ferske skuespillere medvirker, Marius Næss og Per VidarAnfinnseg, og freelancerne Jon Bleiklie Devik og Are J. Rødsand.
 Premiere: 25. september i Mo i Rana.
 - Vi skal også være et teater for freelancere, slo Ellen Horn fast.
Norgespremiere
2. oktober på Notodden får stykket To kvinnerThe Permament Way, om privatisering av den britiske jernbanen, og i 2005 kom Stuff happens om Irak-krigen.
  Men Breath of Life som er den engelske tittelen på To kvinner har siden urpremieren i 2002, også gjort stor suksess i Stockholm og i København, blant annet på grunn av de to sterke og spennende kvinnerollene. I London ble de spilt av Maggie Smith og Judi Dench. Her skal Kari Simonsen være den eldste av de to, en pensjonert museumskurator som hele livet har vært politisk engasjert, mens Anne Marie Ottersen skal tolke den andre kvinnen, hun som en kveld kommer på besøk. Carl Jørgen Kiønig han ansvaret for regien, og har også oversatt stykket.
Henning Mankell vender tilbake
Fra 1976 til 1978 var den kjente svenske krimforfatteren Henning Mankell regissør på Teatret Vårt, fortalte teatersjef Carl Morten Amundsen.
  Nå kommer han tilbake, og setter opp sitt eget stykke Lampedusa. Forestillingen blir en samproduksjon mellom Riksteatret og Teatret Vårt. Også Lampedusa er et skuespill med to sterke kvinneroller, den ene tolkes av Terese Mungai som fikk rollen etter en audition som ble ledet av Henning Mankell, den andre av Vivi Sunde, som er  fast ansatt på Teatret Vårt. Begge skuespillerne har erfaring med å jobbe med Henning Mankell.
  - Jeg har turnert for Den kulturelle skolesekken med en dramatisering av Mankells Ildens hemmelighet, fortalte Terese Mungai, mens Vivi Sunde som nyutdannet skuespiller på Teatret Vårt i 1976 spilte i hans Du vil vel bli lykkelig?, en satire over reklamesamfunnet.
Barn og dans
Riksteatret er svært opptatt av å ha et tilbud til alle, og prioriterer derfor barneteater.
En helt egen produksjon er Tine Thomassens dramatisering av Ingunn Aamodts populære Pulverheksa med musikk av Geir Holmsen. Maj Britt Andersen skal spille Heksa og hun får støtte av dukkespillerne Anders Sundstedt, Jørn Mordal og Suzanne Paalgaard. Ivar Tindberg skl ha regien.
  Til høsten får de aller minste, aldersgruppen 0 til tre år, se Ooujeeih, et Klangfugl-prosjekt, eller Glitterbird som det heter nå som prosjektet er blitt europeisk. Ooujeeih er en danseforestilling, den varer 20 minutter og etterfølges av en halvtimes påfølgende lek. Det er Dansens Hus som har produsert Ooujeeih.
  Den andre danseforestillingen er et samarbeid med Edderkoppen Teater og TVNorge, og er et danseshow der åtte av finalistene i årets TV-program Dansefeber bidrar med dommer Merete Lingjærde som kunstnerisk ansvarlig. Nummeret som ble presentert under pressekonferansen tyder på at dette kanskje vil trekke mange ungdommer til teatret.
Strålende vår
Teatersjef Ellen Horn kunne glede seg over at våren hadde vært en strålende sesong for Riksteatret.
  - Den har rett og slett vært eventyrlig, jeg må si det en gang til: Eventyrlig, jublet Ellen Horn. - Jeg er fryktelig stolt, vi har hat 75 000 besøkende, og det er et tall som slår alle rekorder.
  Hun kunne for øvrig fortelle at Riksteatret nå har 67 spillesteder til sine vanlige forestillinger, danseforestillingen Ooujeeih  spilles på 25 steder, mens Dansefeber får 40 spillesteder. Så får man håpe at Riksteatret klarer å trekke like mange publikummere i høst som i vår!