[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Trigaen i gull er Æresprisen på Kvadriennalen. Den har sitt navn etter statuen fra romertiden som kroner nasjonalteatret.

01 Trigaen i gull er Æresprisen på Kvadriennalen. Den har sitt navn etter statuen fra romertiden som kroner nasjonalteatret.

02 Gruppebilde fra <i>Hamlet</i>

02 Gruppebilde fra <i>Hamlet</i>

03 Hålogaland Tteater

03 Hålogaland Tteater

(Foto Elmer Laahne)

04 Arnold Aronson, general commissioner

04 Arnold Aronson, general commissioner

Norge til Praha-Kvadriennalen

IdaLou Larsen

Oppdatert onsdag, den 30. mai, 2007.

For syvende gang deltar Norge på Praha-Kvadriennalen, en internasjonal teaterbegivenhe. Scenograf Aage Gaup, kostymedesigner Berit Marit Hætta og Hålogaland Teater er blant kandidatene til årets priser.

For 11. gang arrangeres i år The International Competitive Exhibition of Scenography and Theatre Architecture, bedre kjent som Kvadriennalen i Praha. Den er verdens desidert største utstilling for teater som visuell kunst, og for 7. gang er Norge blant deltakerlandene. Kvadriennalen startet i 1967, og bakgrunnen var at Tsjekkoslovakia i 1959 vant en gullmedalje på bildekunstbiennalen i Sao Paulo for en presentasjon av utviklingen innen tsjekkisk og slovakisk  scenografi og teaterarkitektur. Etter at Tsjekkoslovakia hadde markert seg like sterkt i de tre påfølgende biennalene, ble det bestemt at Praha hvert fjerde år skulle være vertsby for en internasjonal utstilling av europeisk scenografi.
Hvert land sitt tema
Utstillingen ble holdt for første gang i 1967. 19 land deltok, blant dem Frankrike, Mexico, Australia, Sovjetsamveldet, Finland, Japan og Canada. Norge deltok for første gang på den andre kvadriennalen i 1971, og har siden deltatt i alle år bortsett fra i 1983, i 1987 og i 1995.
Norge har aldri mottatt hovedpremien,  Den Gyldne Triga som deles ut for et lands utstilling i sin helhet. Men så vidt vites har Norge heller ikke vunnet noen av de forskjellige gullmedaljene som deles ut til for eksempel beste scenografi, beste teaterkostyme, og beste teaterarkitektur. I år er imidlertid antall deltakerland kommet opp i  60, så konkurransen er knivskarp.
  Fram til 1995 skulle deltakerlandene presentere sin egen tolkning av et forhåndsbestemt tema som Mozarts operaer, dukketeater eller Shakespeares skuespill. Men etter hvert som antall deltakere økte, i dag er det altså 60 land fra seks verdensdeler, innså man at det ble vanskelig å oppfordre alle til å samles om et felles tema. I stedet skal hvert land nå selv velge ett tema som «gjenspeiler ett aspekt av landets egen spesielle teatrale og kulturelle arv». Det presenteres en samlet utstilling over dette temaet, men landene deltar også i seksjonen for arkitektur og teknologi, og i studentseksjonen SCENOFEST som retter søkelyset mot det som rører seg blant scenekunststudenter.
Norge i 2007
Norske scenografer nedsatte et «utstillingsutvalg» bestående av Hilde Skancke Pedersen, Anette Werenskiold, Jack van Domburg, og Anne Mette Hegdahl..Det kvinnesterke utvalget kom fram til at det norske temaet i år blir Kjølig varme fra Nord», og valgte Aage Gaup og Berit Marit Hætta  som sine utstillere, for scenografi og kostymer til henheoldsvis Vølunds saga på Beaivvás Sámi Teáhter i 2000, en forestilling som førte til at de samme år fikk Heddaprisen for «beste scenografi/kostymedesign».  I 2003 laget Aage Gaup scenografien til Hamlet på Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi mens Berit Marit Hætta hadde ansvaret for kostymene. Begge disse oppsetningene ble spilt utendørs vinterstider, og det er antakelig grunnen til at det er disse to Gaup og Hætta er er nominert for, og ikke den slående scenografien  og de vakre kostymer til årets oppsetning, Den rimhårede og drømmeseeren.
   Utstillingsutvalget holder fast ved det «nordiske» perspektivet når de velger kandidat i klassen arkitektur og teknologi: Hålogaland Teaters nye bygg som ble tatt i bruk i noember 2005. Bygget er tegnet av arkitektene Karin Hagen og Asbjørn Værnes fra det Oslobaserte arkitektkontoret Vulkan.
   Utvalgets kandidat til SCENOFEST kommer fra Akademiet for scenekunst ved Høyskolen i Østfold. Akademiet deltok også i Kvadriennalen i 2003, og denne gangen er den den unge sveitsiske adgangsstudenten Jasmin Wiesli som skal representere Norge.
 I år er det 40 år siden den aller første Kvadriennalen som med dette feirer et lite jubileum.
Lite omtalt
De norske kandidatene ble presentert i forrige uke på den tsjekkiske ambassaden i Oslo der Aage Gaup viste lysbilder fra de to oppsetningene Vølund saga og Hamlet, og arkitekt Asbjørn Værnes fra Hålogaland Teater. Som avslutning fikk vi oppleve Jasmin Wieslis lydinstallasjon.
 Kvadriennalen åpner 14. juni og avsluttes 24. juni. Prisutdelingen vil finne sted allerede 18. juni, men i ti dager vil begivenheten sette sitt preg på Praha, blant annet vil bli spilt en rekke forestillinger som er valgt ut med tanke på utenlandske gjester, og som utmerker seg ved sin scenografi, ved sin regi eller ved å være spesielt lett tilgjengelig for de besøkende som eksperimentelt teater eller dukketeater. Barna er heller ikke glemt: de får sitt eget program.  
  En internasjonal gruppe lysdesignere skal gi velkjente steder i byen en ny form, for eksempel skal Masarýkovo Stasjon bli en lydarena som bruker internet til å blande lyder fra byene London, Belfast, New York og Istanbul med det vanlige lydbildet i Praha.
 Hver dag vil flere land få anledning til å presentere sin kultur gjennom teateroppsetninger, sosiale begiventer og foredrag. 16. juni skal teatersjef Haukur Gunnarsson på Beaivvás Sámi Teáhter holde foredrag om samisk teater, Ingor Anttele Gaup skal joike og det vil bli smaksprøver på samiske retter.
  For første gang i år har en ikke-tsjekker fått den viktige oppgaven som «general commissioner». Det er den amerikanske teaterspesialisten, professor ved Columbia University School of Fine Arts i New York, Arnold Aronson som tidligere har vært medlem av juryen. Han skriver på Kvadriennalens nettsted at «det ikke noe annet sted i verden finnes en begivenhet som ligner på Kvadriennalen. (...) I år er det 40 år siden den aller første Kvadriennalen. Den ble skapt fordi man, i den kalde krigens tid, ønsket - og det var et nødvendig ønske - å bygge bro over kløften mellom Øst og Vest. I dag som krigene våre er blitt hetere, og verden kanskje et flyktigere sted enn for 40 år siden, kan Praha Kvadriennalen spille en sentral rolle i internasjonal kommunikasjon. Den er ikke bare et sted hvor kunstnere kan samles, den er et sted for alle som er opptatt av teater og kunst. På en og samme tid innbyr den til utforskning, til kontaktskaping og til feiring. Den er et sted hvor hele verden kan møtes».
  Pussig nok er Kvadriennalen i Praha en godt bevart hemmelighet her hjemme. Skyldes det at Norske Scenografer er en stillfarende organisasjon, eller er forklaringen at vi i Norge ikke er særlig opptatt av det som skjer utenfor våre egne grenser,  med mindre vi selv markerer oss som de beste?