[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

Teatersjef Hanne Tømta på Rogaland Teater har lagt fram høstens allsidige og spennende repertoar.

Teatersjef Hanne Tømta på Rogaland Teater har lagt fram høstens allsidige og spennende repertoar.

Allsidig høst på Rogaland Teater

IdaLou Larsen

Oppdatert tirsdag, den 22. mai, 2007.

I dag la teatersjef Hanne Tømte fram høstens repertoar på Rogaland Teater. Alt tyder på at det blir en allsidig høst, der oppsetningene vil ha appell til ulike publikumsgrupper.

To urpremierer som begge skal spilles på hovedscenen, er ganske uvanlig.  Det er likevel ikke så halsbrekkende som det kan se ut i første omgang: Den første er en dramatisering av Stavangers egen Alexander Kiellands Gift, som Tore Renberg,  en annen Stavangerforfatter, har dramatisert. Terje Mærli har regien, Åse Hegrenes er scenograf, og Henning Sommerro komponerer musikken. Urpremieren blir 1. september.
   Den andre urpremieren står også Tore Renberg for. Tore Renberg, som selv har en fortid i teatrets eget Barne- og ungdomsteater, har skrevet familiemusikalen Det tusende hjertet, et bestillingsverk til Barne- og familieteatrets 50-års jubileum. Janove Ottosen fra Kaizers Orchestra har skrevet musikken, og barneteatrets Bjørn Ravn-Carlsen skal ha regien. Urpremieren blir 23. november.
Nytt i Norge
Utenlandsk samtidsdramatikk er langt fra overrepresentert på norske scener. Det er derfor ekstra gledelig at Hanne Tømta har valgt å presentere to nye stykker: Det ene kommer fra Russland. Karl og Anna er skrevet av Leonhard Frank, og Oleg Kulikov som våren 2006 hadde ansvaret for en sceneversjon av Dostojevskijs Drømmere på Hovedscenen, kommer tilbake til Stavanger. Karl og Anna skal spilles på Kjellerteatret  og får premiere samme dag som Gift, lørdag 1. september.
  Den andre Norgespremieren er The New Electric Ballroom av irske Enda Walsh, som ble kjent over hele Europa for Discopigs. Her i Norge har dramatikeren, i likhet med engelske, Mark Ravenhill,  ennå ikke blitt spilt på et institusjonsteater. Men Kjersti Horn som satte opp Mark Ravenhills gjennombruddsstykke, Shopping and Fucking på Oslo Nyes Caféscene, satte også opp Discopigs der.
  En forholdsvis ny regissør, Audny Chris Øiamo-Holsen, som var ferdig på Teaterskolens instruktørlinje i 1997, skal sette opp stykke med Nora Evensen som scenograf. Og både Jorunn Kjellsby fra Det Norske Teatret og Anne Krigsvoll fra Nationaltheatret gjester Stavanger i de ledende rollene som stykkets to søstre. En sterk kvinneoppsetning med andre ord, og den får premiere i Kjellerteatret 3. november.
Ulike klassikere
Sesongens to øvrige oppsetninger er klassikere, men høyst forskjellige sådanne. Den første er Evripides Bakkantinnene som Nationaltheatret spilte i 2004 i en meget interessant og fascinerende regi signert greske Yannis Houvardas. På Rogaland Teater blir det danske Kim Dambæk som får ansvaret for oppsetningen, og premieren blir 3. november på Intimscenen. Scenograf blir Åse Hegrenes, og komponist Nils Henrik Asheim.
   Også 3. november skal en egen Stavanger-klassiker få premiere: Maktå på Straen av Leiv Isaksen. Spesielt spennende er det at teatret har fått den kjente britiske instruktøren og koreografen Lisa Kent, som har satt opp i Europa, USA og Canada, til å lage sin versjon av det kjente Stavangerstykket. Og som i 1977, 1986 og 1997 blir det Sally Nilsson som spiller tittelrollen. Scenografen heter Bobil Bay Schultz, hun er utdannet i England, men oppvokst på Jørpeland.