[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

Gammeldags slit: Ford Madox Browns berømte "Work" somv iser arbeidere i ferd med å grave ut en vei i Hampstead utenfor London.

Gammeldags slit: Ford Madox Browns berømte "Work" somv iser arbeidere i ferd med å grave ut en vei i Hampstead utenfor London.

Og vi sliter og vi sliter

IdaLou Larsen

Oppdatert tirsdag, den 22. mai, 2007.

Aldri har vi slitt mer enn vi gjør i dag - og aldri har slitet vårt antatt så mange ulike former.

Aldri i historisk tid har vi strevd og anstrengt oss mindre rent fysisk. Til gjengjeld har vi aldri slitt mer enn det vi gjør i dag, og det med de mest forskjellige plager. Å slite med i betydningen «å plages med» har i løpet av de to siste årene blitt språkets mest (mis)brukte ord.
43 300 treff
Et Google-søk på slite med resulterer  i  cirka 43.300 treff, og her følger et redigert utvalg av de første 45:
 Jostein Pedersens barn sliter med hundeskrekk, Time kommune sliter med Tine-tomt, diabetikere sliter med potensen, fylkeskommunene sliter med utgiftene til flere elever i videregående, og er vi uheldige, kan vi komme til å gjennom livet og bare slite, slite med gjeld, slite med jobb eller slite med følelseslivet.
   For tidlig fødte barn sliter i oppveksten, sliter med å tilpasse seg sosialt, ja, sliter seg rett og slett gjennom livet.  
  Mange arbeidsgivere vil slite med å få arbeidskraft om ikke lønnen i kvinnedominerte stillinger økes ytterligere,  og i dag er det en del som sliter med å få webkameraet til å virke på Ubuntu. Det amerikanske Wal Mart-konsernet sliter med vekstutfordringer, og i Norge, verdens beste land å bo i, gjør reklamepresset at samfunnets barn og unge sliter med dårlig selvbilde.
  I fattige Ecuador sliter rike nordmenn med å komme seg gjennom små innsjøer uten at bilen stopper, mens de som bor i slummen kan slite med å overleve.
  Per Ciljan Skjelbred skal få slite med ballføringen i Kleppen, mens Norsk Studentunion sliter med gamle spøkelser, supercomputeren sliter med en kode, og fotballspiller Riiser påpeker at Milan så ut til å slite med fysikken. Også på nynorsk slites det: «dei som overlevde bombene og etterkomarane deira må slite med seinskader som kreft og misdanningar» (Wikipedia, Dagens skandinaviske artikkel august 2005).
 På Romerike har en del løpere nylig slitt med kraftig vind, de som får diagnosen bipolar lidelse vil slite med tiltagende problemer og funksjonssvikt, mens legene i Afghanistan sliter både med et gammel sykehus og et tungrodd byråkrati.

Rase mot kontra slite med
  Og mens en tidligere tannhelsesekretær for fem-seks år siden ville hadde lidd av «dårlig hukommelse, skjelvinger, depresjoner og hodepine» etter å ha blitt utsatt for svært høy kvikksølvkonsentrasjon på tannlegekontoret, «sliter» hun i dagens Aftenposten med alle disse plagene.
    Det blir spennende å se hvor lenge slite vil holde seg på topp. Rase mot var ekstremt populært for noen år siden. Bruken av dette ordet har nå normalisert seg, men det kan skyldes at det er tross alt er færre som raser mot enn som sliter med.