[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

Ipek D Mehlum spiller den eiegode Elena

Ipek D Mehlum spiller den eiegode Elena

Monsteret Ronny Patric Jacobsen

Monsteret Ronny Patric Jacobsen

Teater Manu skuffer

IdaLou Larsen

Oppdatert mandag, den 16. april, 2007.

Svakt manus og feilslått regi gjør Arven etter Frankenstein til en skuffende opplevelse

Bentein Baardson har tidligere med hell regissert både Privattimen og Peer Gynt  på Tegnspråkteatret Manu. Denne gangen har teatersjef Mira Zuckermann valgt et nyskrevet skuespill,  Hilde Haualands Arven etter Frankenstein, og hun har «prioritert å bruke døve i den kunstneriske staben». I motsetning til talespråket, kjenner tegnspråket ingen landegrenser, og skuespiller og kostymedesigner Olivier Schetrit kommer fra Frankrike, mens regissør Lars Otterstedt er fra Sverige.
  Det er et spennende eksperiment. Men årets oppsetning holder dessverre ikke samme kvalitetsnivå som de forrige. Det skyldes først og fremst Hilde Haualands manus. Hun har tatt utgangpunkt i et mørkt kapittel i de døves historie, nemlig slutten av forrige århundre. Den gangen var det en utbredt oppfatning at de døve kunne helbredes. Tegnspråk skulle ikke lenger nyttes på døveskolene, og de døve skulle tvinges til å lære talespråket.
  Mot denne bakgrunnen har Hilde Haualand diktet opp en ytterst komplisert fortelling om Frankensteins døve barnebarn, Marc, og hans vanvittige og heldigvis mislykte forsøk på å følge i sin farfars fotspor. Den innfløkte handlingen er klønete fortalt, og de to hovedpersonene, Marc og hans eiegode, gravide hustru Elena, er svært usammenhengende skildret.
   Regissør Lars Otterstedt har valgt å la skuespillerne uttrykke seg i en sterkt fysisk ekspressiv, nesten parodisk tegneseriestil som fremhever manuskriptets svakheter, i stedet for å tone dem ned. På pluss-siden kostymene, og først og fremst maskeringen, spesielt er Frankensteins Monster så heslig og realistisk skremmende at det er en fryd!
  Som vanlig på Teater Manu blir replikkene fremført samtidig som skuespillerne bruker tegnspråket. Men denne gangen tror jeg både «folket-som-ser» og «folket-som-hører» vil ha problemer med å følge Marc og Elenas gjenvordigheter.

TEATER MANU - norsk tegnspråkteater
Arven etter Frankenstein
Av Hilde Haualand
Regi: Lars Otterstedt
Med: Olivier Schetrit, Ipek D. Mehlum, Ronny Patric Jacobsen, Kjersti Fjeldstad

Denne anmeldelsen sto på trykk i Klassekampen mandag 16. april