[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Fra Thessaloniki: Statuen av Alexander den Store

01 Fra Thessaloniki: Statuen av Alexander den Store

02 Robert Lepage

02 Robert Lepage

03 Peter Zadek

03 Peter Zadek

04 Biljana Srbljanovic

04 Biljana Srbljanovic

05 Alvis Hermanis

05 Alvis Hermanis

Årets Europeiske Teaterpris

IdaLou Larsen

Oppdatert onsdag, den 11. april, 2007.

Robert Lepage og Peter Zadek får begge Årets Internasjonale Pris, mens dramatiker Biljana Srbljanovic og Alvis Hermanis, regissør, scenograf, skuespiller og dramatiker, deler prisen for «New Theatrical Realities».

I år deles Den europeiske teaterprisen ut for 11. gang. Mens Berlusconi var statsminister i Italia, lå arrangementet nede i flere år. Men Torino, som i fjor var vertskap for De Olympiske Vinterlekene, satset også sterkt på kultur, og påtok seg å arrangere Den europeiske teaterprisen. Hovedprisen gikk til Harold Pinter, mens den franske koreografen, og regissøren, Josef Nadj delte prisen for Nye Teatervirkeligheter med den litauiske regissøren Oskaras Korsunovas.
   I år finansierer  Det greske kulturministeriet  Den europeiske teaterprisen. Den deles ut i Thessaloniki i Makedonia der Ministeriet samarbeider om arrangementet med Det Nasjonale Teatret i Nord-Hellas.
Robert Lepage
Kanadiske Robert Lepage er et stort navn innen internasjonalt teater. Han er født i 1957 i Quebec, og utdannet seg ved Quebecs Conservatoire dart dramatique. Helt fra han begynte  arbeide med teater, var han aktiv som dramatiker, skuespiller og regissør. I 1980 ble han medlem av Théâtre Repère, og det var ved dette teatret han i 1985 skapte sin internasjonale gjennombruddsforestilling, Dragon Trilogy , som han fremdeles har på repertoaret.
  Fra 1989 til 1993 var han kunstnerisk leder for Det franske teatret ved Ottawas Nasjonale Kunstsenter, men i 1994 grunnla han, og ble kunstnerisk leder, for kompaniet Ex Machina.
Robert Lepage har vært gjesteinstruktør ved mange store teatre: Han var for eksempel den første nord-amerikaneren som satte opp Shakespeare på Royal National Theatre i London (A Midsummer Nights Dream, 1992).
  I Ellen Horns teatersjeftid gjestet Robert Lepage Norges og Ibsenfestival med Elsinore (1996), og Bergljot Jonsdottir inviterte hans The Far Side of the Moon til Festspillene i Bergen i 2002.
Peter Zadek
Peter Zadek ble født i Berlin i 1926. Familien  hans var jødisk, og flyttet til England i 1933. Zadek vokste opp i London og Oxford. Han ble tidlig opptatt av teater, og utdannet seg som regissør. Han arbeidet ved flere teatre utenfor London, og i 1957 ble han invitert til å komme til Theater an Dom i Köln. Det skulle bli starten på hans lange tyske karriere.
   Han flyttet fra Köln til Ulm, og siden til Bremen der han blant andre samarbeidet med Peter Stein. Mens han var i Bremen ble teatret ett av Tysklands viktigste, og Zadek ble bedt om å overta den kunstneriske ledelsen for Schauspielhaus Bochum. Der var han fra 1972 til 1979, men sluttet for å konsentrere seg om å være regissør. I 1985 takket han likevel ja til å lede Deutsches Schauspielhaus i Hamburg der han var i fire år. Etter 1989 har han bare vært regissør. Han har også hatt regien på flere filmer.
  Berliner Ensemble gjester Thessaloniki med  Robert Zadeks Peer Gynt.
Biljana Srbljanovic
Biljana Srbljanovic ble født i 1970. Hun er serbisk, og bor i Beograd der hun også utdannet seg som dramatiker. Hennes første stykke, Beograd-trilogien ble etter urpremieren i Belgrad satt opp i Østerrike, Sveits, Tyskland, Belgia, England og Skandinavia. Her i Norge var det Det Norske Teatret som i 2001 satte opp Beograd-trilogien i regi av Lars Erik Holter. I fjor spilte Den Nationale Scene satte opp hennes Familiefortellinger i 2004, i regi av Runar Hodne.
  Som den første ikke-tyske dramatiker mottok hun i 1999 den høythengende Ernst Tollerprisen. I Thessaloniki skal Jugoslovensko Dramsko Pozorite Company vise hennes Locusts.
Alvis Hermanis
Alvis Hermanus er latvier. Han ble født i 1965, og studerte ved Latvias Statlige Konservatorium. Han er en meget allsidig teatermann, og er aktiv som skuespiller, scenograf, dramatiker og regissør. Etter å ha medvirket i flere filmer og teateroppsetninger som skuespiller, satte han i 1992 opp Like a Calm and Peaceful River is the Homecoming på Jaunaus Rigas Teatris (Det Nye Teatret i Riga), og mottok årets kritikerpris for beste regi
  I 1997 ble han kunstnerisk leder for teatret. Han har blant annet satt opp Tom Stoppards Arcadia og Gogols Revisoren. Han har mottatt flere priser for sine oppsetninger, blant annet har han fått Salzbutg-festivalens Young Directors Project Award. Til Thessaloniki kommer Schauspielhaus i Zürich med hans eget stykke Väter mens New Riga Theatre vil vise hans Long Life.
Allsidig program
Union of European Theatres der Norge ikke har noen medlemmer, European Theatre Convention der både Det Norske Teatret og Den Nationale Scene er medlemmer, UNESCOs Internasjonale Teaterinstitutt og International Association of Theatre Critics støtter også opp om arrangementet. Den internasjonale kritikerlaget arrangerer i år et kollokvium over et aktuelt og interessant tema: Prizes: who needs them?. Det blir også seminarer og møter med alle prisvinnerne.