[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01Storm frå nordvest: Tor Ivar Hagen er Daniel Davidson

01Storm frå nordvest: Tor Ivar Hagen er Daniel Davidson

Foto Olav Reiakvam

02 Storm frå nordvest: Kjæresteparet Daniel (Tor Ivar Hagen) og Mari (Katrine Dale). I bakgrunnen Roger Hilleren som Vandraren og Katrine Blomstrand

02 Storm frå nordvest: Kjæresteparet Daniel (Tor Ivar Hagen) og Mari (Katrine Dale). I bakgrunnen Roger Hilleren som Vandraren og Katrine Blomstrand

Foto Olav Reiakvam

03 Storm frå nordvest: Wenche Kvamme som mor til Mari

03 Storm frå nordvest: Wenche Kvamme som mor til Mari

Foto Olav Reiakvam

04 Storm frå nordvest: Katrine Blomstrand er også eksotisk sydhavsdame

04 Storm frå nordvest: Katrine Blomstrand er også eksotisk sydhavsdame

Foto Olav Reiakvam

Engasjerende skillingsviseteater

IdaLou Larsen

Oppdatert mandag, den 5. mars, 2007.

Storm frå nordvest  er folkelig teater i ordets beste forstand. En seier for teatret, for Ragnar Hovland - og for Jakob Sande.

Ragnar Hovland har gitt seg i kast med en ny sjanger - musikalen. Men i motsetning til hans tidligere stykker, Love me tender(1988) og Gjest Bårdsen døyr åleine ved Nilens bredd (1991) som ga uttrykk til dramatikerens egen stemme, er Storm frå nordvest i høy grad en hyllest til en annen stor vestlandsdikter, Jakob Sande (1906-1967) fra Dale. I fjor var det 100 år siden hans fødsel, 14. mars er det 40 år siden han døde, og Sogn og Fjordane Teater feirer ham med urpremieren på Storm frå nordvest, en ekko av tittelen på hans egen samling, Storm frå vest (1931).
   Oppsetningens musikalinnslag er 17 Sande-dikt, tonesatt av teatrets egen Per Janke Jørgensen.  Ragnar Hovland har selv valgt dem ut, og de er stykkets bærebjelke. Hovlands egen tekst er en nærlesning, ikke bare av disse diktene, men av hele forfatterskapet. Hovedpersoner i stykket er egen Vesle Daniel-skikkelse, som nå har statue i Dale, og hans «til døden trofaste Mari». Daniel Davidson drar til sjøs, og hjemme i bygda går Mari og venter. Daniel skal legge seg opp penger nok til å dra hjem og gifte seg med Mari. Det tar tid, årene går. Men en dag kommer Daniel hjem.
  Historien er enkel, sentimental og sørgelig som en gammel skillingsvise, og det er da også en svunnen tid som skildres i Storm frå nordvest.. I første scene banker den hjemkomne Daniel på hjemme hos Marit, og handlingen fortelles i tilbakeblikk som veksler mellom skildringer av livet til sjøs og i fremmede havner, og av hverdagen i bygda, der det største som skjer er predikantens inntog. Ragnar Hovland innfører i tillegg en slags mytisk Jakob Sande-skikkelse, Vandraren (Dikteren?) som «har vore her alltid» og som «ikkje høyrer heime nokon stad». Vandraren følger Daniel til sjøs, og blir på sett og vis hans beskytter. Men til slutt skilles deres veier.
   Den enkle historien om Daniel og Mari er blitt sjarmerende og medrivende teater. En nærliggende forklaring er naturligvis Jakob Sandes dikt. Ragnar Hovlands utvalg spenner vidt - fra de litt sentimentale, men vakre tekstene om kjærlighet til de váre og intense naturdiktene via de mer burleske og humorfylte folkelivsskildringene. Den overdådige «Bygda søv» med hele ensemblet i gammelmodige nattdrakter, er et glimrende eksempel på den siste sjangeren.
  Men Hovlands egen tekst er også et meget viktig bidrag til forestillingen. For det første fordi han kan kunsten å skrive gode og megetsigende replikker.  Men også fordi han både både kjenner og respekterer den bygdekulturen han skilder. Hovland har fått god hjelp av regissør Ola B. Johannessen. Hans personinstruksjon har en stor del av æren for at de unge og mer uerfarne skuespillerne klarer å skape overbevisende og troverdige skikkelser. Det gjelder Katrine Blomstrand, Jan Erik Madsen og Jon Erling Wevling som sammen med den alltid dyktige Wenche Kvamme er bygdefolk og sjømenn, og raskt og oppfinnsomt skisserer en rekke ulike typer. Og det gjelder de to hovedpersonene, Mari (Katrine Dale) og kanskje spesielt Daniel (Tor Ivar Hagen): De har begge en fin scenisk tilstedeværelse, han imponerer dessuten med sitt fysisk ekspressive spill. Roger Hilleren er akkurat passe gåtefull, desillusjonert og desperat som Vandraren.
  Koreograf Elin Høyholm har ansvaret for de store opptrinnene der hele ensemblet presist, effektivt og med eleganse fyller scenen, mens scenograf Helge Hoff Monsen med enkle men fantasieggende fremstillinger av bølger og kornåkre, og med effektiv bruk av rekvisitter som rekkverk, strykebord og krakker, gjenskaper en verden der tingene spilte mindre rolle enn i dag.
  Kort sagt - denne upretensiøse, sjarmerende og i beste forstand folkelige forestillingen om vår nære fortid er en seier for Sogn og Fjordane Teater.
Denne anmeldelsen sto på trykk i Klassekampen mandag 5. mars.

Sogn og Fjordane Teater
Storm frå nordvest
Av Ragnar Hovland
Musikk: Per Janke Jørgensen
En musikal inspirert av Jakob Sandes diktning
Regi: Ola B. Johannnessen
Scenografi: Helge Hoff Monsen
Koreografi: Elin Høyholm
Med Katrine Blomstrand, Katrine Dale, Tor Ivar Hagen, Roger Hilleren, Wenche Kvamme,
Jan Erik Madsen og Jon Erling Wevling
Musikarar: Oddmar Amundsen, Harald Dahlstrøm, Per Janke Jørgensen og Rolf Prestø.