[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Jon Fosses "Lilla" spilles nå i Portugal

01 Jon Fosses "Lilla" spilles nå i Portugal

02 Fra Artistas Unidos oppsetning av "Lilla"

02 Fra Artistas Unidos oppsetning av "Lilla"

03 Fra Artistas Unidos oppsetning av Jon Fosses "Lilla"

03 Fra Artistas Unidos oppsetning av Jon Fosses "Lilla"

Jon Fosses Lilla spilles i Portugal

IdaLou Larsen

Oppdatert onsdag, den 21. mars, 2007.

Det portugisiske Artistas Unidos har startet et eget ungdomsprosjekt, og i den sammenhengen hadde Jon Fosses Lilla premiere i Lisboa i januar i år.

Den portugisiske teatergruppen Artistas Unidos har besluttet at teater for unge mennesker skal være en del av gruppens aktiviteter i tre sesonger, 2005/2006, 2006/2007 og 2007/2008.
 I løpet av de tre sesongene dette pilotprosjektet varer skal Artistas Unidos sette opp tre stykker for ungdom. Det første, på portugisisk Á fábrica de nada av nederlandske Judith Herzberg, hadde premiere i 2005.
 Lilás, den portugisiske tittelen på Jon Fosses Lilla, hadde premiere i januar i år, og turnerer til ulike teatre og kulturhus fram til mai iår.
  Stykket ble opprinnelig skrevet for ungdom på oppdrag av det engelske Connections-prosjektet i 2003, og i 2005 ble det også en del av Connections norske søsterprosjekt, Den Unge Scenen.
 Nå spilles det også for unge mennesker i Portugal. Artistas Unidos skriver at Lilla ikke er et stykke for små barn. "Det er et stykke om ungdommer, om møtestedene deres, om skuffet kjærlighet og om mistanker, om ønsket om å kutte alle bånd, men også om gruppens nødvendighet, og om ensomheten man føler i årene mellom 14 og 2, når man ennå ikke helt vet hvordan man skal leve. "
  Artistas Unidos skriver videre at prosjekter som National Theatres Connections og  det portugisiske Panos viser at det helt klart er mulig å skape ny dramatikk for ungdom.
   "For det dreier seg ikke bare om å lage barne- og ungdomsforestillinger,  men om å få fram ny dramatikk som er skrevet for disse ungdomsgruppene. Og vi i Artistas Unidos som er opptatt av samtidsdramatikk, er derfor svært interessert i stykkene som er skrevet for denne aldersgruppen av  dramatikere vi betrakter som våre: Jon Fosse, Judith Herzberg, David Greig, David Harrower, Finn Junker, Fausto Paravidino, Letizia Russo".
  Artistas Unidos har fått støtte til å oversette Lilla fra  Norske Dramatikeres Forbund og  ATELIER EUROPÉEN DE LA TRADUCTION/SCÈNE NATIONAL DORLÉANS med støtte fra EUs Kommisjon for Utdanning og kultur. Artistas Unidos kommer også til å utgi stykket i bokform.