[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Christopher Grøndahl mottar prisen

01 Christopher Grøndahl mottar prisen

Foto Dag Jenssen

02 Janne Langaas

02 Janne Langaas

03 Arne Lygre

03 Arne Lygre

Foto Anders Debes

04 Nils Heyerdahl

04 Nils Heyerdahl

Ibsenpris til hørespill-dramatiker

IdaLou Larsen

Oppdatert onsdag, den 21. mars, 2007.

For annen gang har Ibsenprisen gått til en hørespilldramatiker. Første gang, i 2004, gikk prisen til Per Schreiner. Prisvinner i år er Christopher Grøndahl for  Tundra og Silent winds of Blackpool.

I går ble Ibsenprisen delt ut under en festforestilling i Skien, og prisen gikk til Christopher Grøndahl for hørespillene Tundra og Silent winds of Blackpool.
  Det er andre gangen i Ibsenprisens historie at den går til en hørespill-dramatiker.
42 tekster
I alfabetisk rekkefølge har årets jury bestått av Per Ananiassen, dramaturg på Trøndelag Teater, Inger Buresund, teatersjef på Teater Ibsen, Harry Guttormsen, dekan ved Kunsthøgskolen i Oslo, Ellen Horn, sjef for Riksteatret, kritiker Jon Refsdal Moe og instruktør Terje Mærli.
  De seks har vurdert 42 tekster som alle har hatt premiere i 2006. I første omgang samlet juryen seg om ni dramatikere, men, skriver juryen, "nærlesning slanket gruppen til seks før vi samlet oss om de tre nominerte".
Tre nominerte
For første gang i år hadde juryen nominert tre kandidater til Ibsenprisen. De tre var - i alfabetisk rekkefølge - Christopher  Grøndahl for Tundra  og Silent winds of Blackpool, Janne Langaas for Kom tilbake, en tekst for de aller minste, og Arne T. Lygre for Skugge av ein gut som hadde urpremiere på Det Norske Teatret i fjor i regi av Ola B. Johannessen, og Skade, en korttekst som var en del av Det Åpne Teaters Ibsenprosjekt. Den ble spilt på Det Åpne Teater i høst, men det portugisiske teaterselskapet Artistas Unidos presenterte den allerede i juli på Almadafestivalen sammen med andre Korte tekster om frihet.
  Janne Langaas' enkvinnes-forestilling Kom tilbake hadde urpremiere i mars i fjor.
Juryens begrunnelse
I sin presentasjon av de tre nominerte skrev juryen om Christopher Grøndahl at han "har lenge skrevet forfilm, scene og ikke minst radio. Global katastrofe, eksistensielle kriser, skrekk og massedød, men likevel løfter det seg en bue over det hele. Der en av de andre nominerte meisler bort det overflødige leverer Christopher et kaotsk Guernica som er en Picasso verdig".
  I 2005 deltok Christopher Grøndahl i Den Unge Scene (DUS) med bestillingssstykket Baikonur Kosmodrom. Det var hans scenedebut. Men allerede i 2003 vant Radioteatrets oppsetning av hans  Risk prisen for årets beste europeiske hørespill.
   Det er svært interessant at det er et hørespill som går av med Ibsenprisen i en tid hvor stadig flere scener satser på ny, norsk dramatikk. Det er et godt bevis på at langsiktig satsing nytter.
  I et intervju med scenekunst.no sa radioteatersjef Nils Heyerdahl sommeren 2004 at
"Radioteatret har alltid vært et arnested for ny, norsk dramatikk, så den satsingen kan ikke jeg ta æren for. Samtidsdramatikken vitaliserer Radioteatret, og vi er så heldige at vi raust kan satse på manuskripter som ikke er kommersielle. Vi har jo ingen inntjeningskav, og det er stort privilegium."
 På spørsmål om ikke NRK likevel var meget opptatt av lyttertall, svarte Heyerdahl at den nye dramatikken ble sendt på P2, som uansett ikke har så høye seertall. "Men de holder seg". :