[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Cabaret: Konferansier (Kristian Fr. Figenschow jr.) med sine to damer

01 Cabaret: Konferansier (Kristian Fr. Figenschow jr.) med sine to damer

Foto Ola Røe

03 Cabaret: Fräulein Schneider har nettopp oppdaget at hennes  nye leieboer (Jørn-Bjørn Fuller-Gee) har hatt en mann på overnattingsbesøk

03 Cabaret: Fräulein Schneider har nettopp oppdaget at hennes nye leieboer (Jørn-Bjørn Fuller-Gee) har hatt en mann på overnattingsbesøk

Foto Ola Røe

04 Cabaret: Fräulein Schneider (Maryon Eilertsen) og herr Schultz er nettopp blitt enige om å gifte seg

04 Cabaret: Fräulein Schneider (Maryon Eilertsen) og herr Schultz er nettopp blitt enige om å gifte seg

Foto Ola Røe

05 Cabaret: Det dyktige ensemblet med konferansier (Kristian Fr. Figenschow jr.) til høyre

05 Cabaret: Det dyktige ensemblet med konferansier (Kristian Fr. Figenschow jr.) til høyre

Foto Ola Røe

06 Cabaret: Som Sally Bowles viser  Ida Holten Worsøe at hun fullt ut behersker musikalen

06 Cabaret: Som Sally Bowles viser Ida Holten Worsøe at hun fullt ut behersker musikalen

Foto: Ola Røe

Engasjerende musikkteater

IdaLou Larsen

Oppdatert mandag, den 12. februar, 2007.

Oppsetningen er ikke fullkommen, men Hålogaland Teater lykkes med Cabaret, teatrets største musikalsatsing hittil.

Cabaret på Hålogaland Teater er den tredje musikalen på norske scener på under en måned. Men like lite som Tolvskillingsoperaen (Riksteatret/Teatret Vårt) og Spelemann på taket (Oslo Nye) er Cabaret bare et flott show med fengende musikk og sterke danseopptrinn. Den er også godt, engasjert teater som tar opp viktige, og fremdeles aktuelle, problemer: i dette tilfellet framveksten av nasjonalsosialismen i Berlin i begynnelsen av 1930-årene.
     Cabaret er historien om den unge engelskmannen Cliff Bradshaw som drar til Berlin for å bli forfatter. Underveis blir han kjent med den litt suspekte Ernst Ludwig som skaffer ham husrom hos Fräulein Schneider, en dame av det bedre borgerskap, som nå driver pensjonat i sitt barndomshjem. Ludwig tar ham også med til Kit Kat Club, en dekadent nattklubb, der lettlivede sparkepiker, striptease-artister, syngedamer, homoseksuelle, transseksuelle, dobbeltagenter, faljerte adelsmenn og nyrike forretningsmenn hemningsløst dyrker vellysten i alle fasonger.
 På Kit Kat Club blir Cliff kjent med Sally Bowles, en lettlivet engelsk jente som synger i nattklubben. I den opprinnelige versjonen av Cabaret forelsker han seg i henne. Det gjør han ikke her. I stedet lar Trond Lie ham innlede et hett forhold til unggutten Heinz. Det har han for så vidt dekning for: Forfatteren Christopher Isherwood som skrev den delvis selvbiografiske romanen Goodbye to Berlin, utgangspunktet for Cabaret, var selv homofil, og la ikke skjul på sin legning. I romanen valgte han likevel ikke å skrive åpent om det som den gang var et virkelig tabuemne. Først over 30 år senere, i 1977, ga han i Christopher and his friends, en helt åpenhjertig skildring av tiden i Berlin, også av forholdet til Heinz, og det er denne versjonen Trond Lie bygger på..  
    Grepet er interessant, men ikke uproblematisk. Når homoseksualitet blir et viktig tema, forskyves umerkelig tyngdepunktet i Cabarets første del, og det blir feil balanse mellom de overdådig lystige musikalske nummerne og den dramatiske handlingen. Slik sett fungerer forestillingen langt bedre etter pause, der den også er mer trofast overfor originalen: det antydes faktisk at Cliff tross alt kan være faren til barnet Sally venter, og til slutt velger ikke å få. Men hovedvekten i annen del er personenes reaksjoner på nazismens framvekst: Fräulein Schneider velger å gi avkall på ekteskapet med den jødiske herr Schulz, den politiske opportunisten Ernst Ludwig får problemer, unge Heinz går over til nasjonalsosialismen og avsverger sin homofile legning,  Cliff forlater en by der han ikke lenger føler seg hjemme, mens en skadeskutt Sally Bowles  blir i Berlin, og klamrer seg til drømmen om det lette og lystige kabaretlivet.
   Hålogaland Teaters oppsetning er imponerende og høyst profesjonell. Gjermund Andresens scenografi er tidsriktig og suggestiv, enkelt og effektivt utnytter den scenerommet fullt ut. Morten Michelsens musikalske ledelse er et kapittel for seg, og bredden i uttrykket som går fra tysk ompa via jazz til klezmer er en fryd for øret. En fryd for øyet er koreografien til Tomas Adrian Glans som humoristisk, presist og effektivt gjenskaper den for oss litt gammelmodige, ganske vulgære og seksuelt infantile løssluppenhet fra Tyskland i 1920-årene. Både danserne og ensemblet imponerer med sin gjøglerglede, sitt humør og sin energi.
   I det siste har det vært vanlig å la Konferansieren være åpenlyst diabolsk og farlig. Trond Lie har vendt tilbake til tidligere tolkninger: Kristian Fr. Figenschow jr.s  Konferansier er først og fremst en komisk figur, men samtidig også seksuelt tvetydig og menneskelig uuttgrunnelig. Glimrende og konsekvent gjennomført. Ida Holten Worsøe behersker musikalsjangeren fullt ut, hun har sjarm og eleganse som  Sally Bowles, og det er stjernekvalitet og høy patos over hennes siste sangnummer. Men hun mangler noe av den erotiske dimensjonen som er en nøkkel til Sallys karakter. Bjørn-Jørn Fuller-Gee er god i rollen som Cliff Bradshaw, en sympatisk, litt tafatt ung mann som langsomt våkner til bevissthet om de mørke kreftene i det samfunnet som først betok ham.
  Cabaret har to ekte elskende, den middelaldrende tyske pensjonatvertinnen og hennes jødiske grønnsakshandler. Maryon Eilertsen skaper en troverdig og nyansert Fräulen Schneider, kvinnen som setter overlevelsen høyest, og derfor ikke tar politisk parti, og heller ikke våger å gifte seg med en jøde. En sterk rolletolkning. Som hennes trofaste beiler er Nils Johnsen ujevn, og han hadde tjent på en noe mer dempet regi - overspillet er spesielt merkbart i den sjarmerende og litt absurde «Ananas»-scenen.
 Men konklusjonen må være at Hålogaland Teater har all ære av sin største og dristigste musikalsatsing hittil.

Denne anmeldelsen sto først på trykk i Klassekampen mandag 12. februar
Hålogaland Teater, Scene Vest
Cabaret
Av Masteroff/Kander/Ebb
Basert på Christopher Isherwoods roman Goodbye to Berlin
Regi og bearbeidelse: Trond Lie
Musikalsk ledelse: Morten Michelsen
Koreografi:Tomas Adrian Glans
Scenografi og kostyme: Gjermund Andresen
Lysdesign: Øystein Heitmann
Med Kristian Fr. Figenschow jr., Ida Holten Worsøe, Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Ketil Høegh, Nils Johnseon, Maryon Eilerten, Ave Johnsen, Kai Kenneth Hanson, Maria Bock m.fl.