[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

Lars Melsæter Rydjord er NISS-utdannet, og spilte i "Fyrverkerimakarens Dotter" på Det Norske Teatret. Nå skal han være Ulven i Soria under Morias "Ramperim".

Lars Melsæter Rydjord er NISS-utdannet, og spilte i "Fyrverkerimakarens Dotter" på Det Norske Teatret. Nå skal han være Ulven i Soria under Morias "Ramperim".

Soria under Moria Teater

Soria under Moria Teater

Oslo  får eget barneteater

IdaLou Larsen

Oppdatert torsdag, den 22. februar, 2007.

Oslo er snart den eneste større europeiske byen som ikke har iallfall ett barneteater. Men søndag åpner byens aller første: Soria under Moria heter det, og premierestykket heter Ramperim.

Teater Soria under Morias hjemmeside, http://www.soriaundermoria.no/ , opplyser om hva det nye teatret skal spille i vår, først altså Ramperim som bygger på Roald Dahls bok med samme tittel, og så en dramatisering av Gro Dahles Snill som får premiere i mai. I mai skal det også holdes audition til teatrets første høstproduksjon, flere skuespillere ønskes velkommen: «Vi er alltid interessert i nye ansikter».
   Og fremdeles i følge hjemmesiden er «vi> teatersjef Morten Joachim, produsent og skuespiller Cecilie Lundsholt,  og produsent Julie Rongved Amundsen.
Teatersjefen
 - Og hvem er du, teatersjef Morten Joachim? Hvor har du din utdannelse fra?
  - Jeg er ikke utdannet i det hele tatt, ler Morten Joachim. - Men jeg jobbet i en årrekke som sufflør og regiassistent på Nationaltheatret...
  - En årrekke, sier du? Og jeg som trodde du var den unge lederen av en forholdsvis ung gjeng?
  - Kanskje vi skal si en liten årrekke? Men jeg har også jobbet på Torshovteatret som
sufflør, og det var da jeg oppdaget det som er blitt vårt nye lokale.
  Morten Joachim, som  ifølge Nationaltheatrets arkiv har kuttet bort etternavnet Henriksen, forteller at Torshovteatret en gang hadde en prøve i det 200 kvadratmeter store lokale som ligger under Sora Moria kino. Torshovteatret holder som kjent til i samme bygning som  kinoen.
  - Den gangen var lokalet et slags oppsamlingssted. Men det er et hel fantastisk lokale, et slags negativ av Torshovteatret kan du si.
 Det var her Morten Joachim høsten 2004 debuterte som selvstendig regissør. Han satte opp Roald Dahls Georgs magiske medisin. Det ble en suksess, og oppsetningene turnerte land og strand rundt.
  - Og nå blir det Roald Dahl igjen?
  - Ja, en teaterlek med perspektiver, mener jeg. Det er deilig å starte opp med Roald Dahl, han er så nådeløs med karakterene sine.
Skuespillerne
Soria under Moria Teatret har én fast produsent og skuespiller, Cecilie Lundsholt.
  - Har hun heller ingen utdannelse?
 - Cecilie er utdannet fra England, og hun er ekspert på Shakespeare-oversettelser til norsk. Hun var også regiassistent for Carl Jørgen Kiønig da han i høst satte opp Hamlet på Oslo Nye. Sammen startet Cecilie og jeg konseptet Teaterbox som vi presenterte på ulike arenaer og festivaler, og som var beregnet på ungdom som ikke akkurat ventet å oppleve  teatet.
    I Ramperim opptrer så vel Rødhette og de tre små Grisene som den farlige Ulven, og  Cecilie Lundsholt spiller Rødhette.
  - Da kan dere vel ikke klare dere bare med en skuespiller?
  - Det gjør vi ikke heller.  Johanna B. Mørck spiller Grisen og Lars Melsæter Rydjord er Ulven.
  - Hvordan har dere funnet fram til skuespillerne? Blant venner og bekjente?
   - Nei, gjennom audition. Til vår store glede var det stor interesse for vår audition da vi lyste den ut, og vi skal derfor ha ny audition i mai når vi skal besette rollene til høstproduksjonen vår.
Barneteater
Morten Joachim er kategorisk. Det nye Soria under Moria Teatret skal utelukkende sette opp barne- og familieforestillinger.
 - Oslo trenger et eget barneteater. Vi har latt oss inspirere av Unga Klara i Stockholm  og Unicorn Theatre i London.
   - Spesielt i Oslo har institusjonsteatrene en tendens til å begrense sitt barnetilbud til påkostede hovedscene-oppsetninger. Det er vel og bra, men barna burde også få oppleve mer intimt teater?
   - Vi har ikke plass til mer enn 100 personer rundt den runde scenen som vi er meget stolt av. Det sier seg selv at vi ikke vil kunne lage de store og dyre oppsetningene. Som vi også har skrevet er det viktigste for oss å ta utgangspunkt i kvalitetsdramatikk, og lage forestillinger som underholder, forundrer, overrasker og fascinerer. For oss er innholdet viktigere enn feite lyskastere!
   - I våre Skolesekk-dager er mange frie grupper blitt noe mer opptatt enn tidligere av å være pedagogisk korrekte. Har dere tenkt over denne problemstillingen?
  - Vi vet iallfall at vi ikke vil følge noen regler, eller ta andre hensyn enn de rent kunstneriske.
Utvider til høsten
  Foreløpig skal Soria under Moria Teater bare spille på søndager. Da med to forestillinger, en kl. 14 og en kl. 18.
  - Men allerede til våren utvider vi spilletilbudet, og skal også ha forestillinger på lørdag. Og fra høsten av håper vi at vi skal kunne spille hver dag.
  - Hvis alt går bra?
  - Det håper og tror vi at det skal gjøre. Det er behov for et barneteater i Oslo, vi har fått støtte av bydelen til innkjøp av utstyr, og vi har et godt samarbeid med sponsorbyrået City Light.Vi har også en markedsføringsavtale med Aftenposten, og vi arbeider aktivt overfor pressen.
  - Med premiere søndag må det være hektiske dager?
 - Det skal være sikkert og visst. Det er premiere om tre dager og vi arbeider fremdeles med å ferdiggjøre teatret, så det er klart det er hektisk. Men hektiske dager er bedre enn søvnige dager, konkluderer Morten Joachim. For nå er lunsjpausen over.
  Teatret har for øvrig et eget kunstnerisk råd som består av skuespiller Ane Skumsvoll, utdannet ved Arts Eudcational Schools i England og på den finske Teaterhøyskolen, og regissør Linn Kongshavn, leder for Oslo TeaterEnsemble, og aktuell med produksjonen Man ler så vilt som snart har premiere på Haugesund Teater.