[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

Sannheten om 2006 (og alt annet): Ensemblet

Sannheten om 2006 (og alt annet): Ensemblet

Treffsikker politisk revy

IdaLou Larsen

Oppdatert mandag, den 19. februar, 2007.

Opplysningskontoret overbeviser igjen. Sannheten om 2006 kan langt på vei måle seg med fjorårets revy.

Også i år er Opplysningskontoret et godt bevis på at det fremdeles finnes en sprellevende politisk revy. Lørdag hadde Kontoret premiere på sin nye revy, Sannheten om 2006 (og alt annet). En noe mer ambisiøs tittel enn fjorårets, Sannheten om 2005 (og resten), men «Norges mest arrogante, snørrhovne og dogmatiske teatergruppe», som den nå påberoper seg å være, tar da også mål av seg til å «besvare samtlige brennende politiske spørsmål i vår tid».
   Det er kanskje litt vel krevende til og med for skarpskodde humorister som like gjerne slår til venstre som til høyre, men Opplysningskontorets medlemmer driver iallfall  morsom og treffende satire med alle hovedsakene i året som gikk: fra Magasin-redaktør Vebjørn Selbekks rolle i Muhammedkarikaturene (Anders og Åsnes «Dumme dumme Vebjørn») til ressursmangelen i  eldreomsorgen (Åsnes «Den skrattende hjelpepleieren») via den problematiske samarbeidsregjeringen, et gjennomgangsmotiv i hele revyen der Bjarne Håkon Hanssen, Siv Jensen, Jens Stoltenberg og sist, men absolutt ikke minst, Kristin Halvorsen er takknemlige skyteskiver.
  Gerd Liv Valla-saken hører egentlig ikke hjemme i 2006, og burde derfor blitt forbeholdt neste års kavalkade. Men, og det forstår man, Opplysningskontoret kunne ikke dy seg, og hele ensemblet medvirker i en fornøyelig musikalversjon av konflikten, som meget treffende bygger på Adrian/Bjørnovs Which Witch.
 Jeg var spent på hva som skjulte seg bak tittelens annen del (og alt annet). I fjor var revyens annen del (og resten), en selvironisk og suveren harsellas over hva som skjedde da Opplysningskontoret overtok landets ledelse, med et fantastisk høydepunkt der en opplagt Jan Simonsen spilte seg selv.
  Fullt så gnistrende og overskuddspreget er ikke (og alt annet). Men beretningen om Norge i 2026, tyve år etter dagens varslede miljøkatastrofe, sitter likevel som et skudd, med sin treffsikre skrekkskildring av den nye norske samarbeidsregjeringen (Siv Jensen + SVs Inga Marte Thorkildsen er Sant) som hemningsløst sender innvandrere ut på livsfarlige oppdrag, og øyeblikkelig plaffer ned alle som våger å komme med kritikk.
  Flere numre bør nevnes, for eksempel «til Syden» (hele ensemblet) dit både pensjonister og mililtære ønsker seg, om enn av høyst forskjellige årsaker, eller den infame «arbeider»visen om NRK-streiken, glitrende framført av Hanne Aamodt og Eivind Rutle (?). I det hele tatt er det stadig ett eller annet å more seg over i Sannheten om 2006, om så bare en megettalende mimikk hos en av aktørene, for ensemblets fem medlemmer framfører tekster og sanger med stor scenesjarm, innlevelse og forståelse.
 Det sjette medlemmet, Opplysningskontorets kunstneriske leder Jørgen Strickert, har hovedansvaret for tekstene, og opptrer også i år som konferansier. I fjor kunne han iblant minne om Are Kalvø, i år er han blitt sikrere og har fått et godt grep om en tørrvittig, understatement-preget framføringsstil.
    På premieren var det ikke en ledig stol å oppdrive på Parkteatret der et ungdommelig, engasjert og lydhørt publikum tok imot tekstens mange poenger med begeistring. I disse tabloide tider er det oppmuntrende at det fremdeles finnes et publikum som vet å sette pris på ren politisk satire som blir framført uten glitter og stas, som er velsignet fri for det vanlige kjendiseriet, - selv om Knut Nærum har bistått gruppen med nyttig regi -,  og som i motsetning til altfor mange revygrupper har skjønt at treffende samfunnskritikk ikke består i å parodiere ulike tv-programmet , men i å gripe fatt i den virkelige politiske virkeligheten. Da tilgir man gjerne at ikke absolutt alle numrene er like vellykte.

Denne anmeldelsen sto først på trykk i Klassekampen mandag 19. februar
Parkteatret
Opplysningskontoret viser
Sannheten om 2006 (og alt annet)
Av Opplysningskontoret
Tekster: Jørgen Strickert, Ida Wangberg, Eivind Volder Rutle
Regi: Knut Nærum
Kostymer: Hanne Lorimer Aamodt.
Musikk ved Opplysningskorpset: Frank Michaelsen, Eivin Winsold, Jørgen Nordby Henriksen og Ola Inset
Med Anders Dalsaune Jansen, Åsne Refsdal, Eivind Wolder Rutle, Jørgen Strickert, Ida Wangberg og Hanne Lorimer Aamodt