[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Kyrre Haugen Sydness og Helle Haugen

01 Kyrre Haugen Sydness og Helle Haugen

Foto John Hughes

02 Marika Enstad og Christian Rubeck

02 Marika Enstad og Christian Rubeck

Foto John Hughes

03 "Programleder" Kyrre Haugen Sydness

03 "Programleder" Kyrre Haugen Sydness

Foto John Hughes

04 Mariken Enstad i finalen

04 Mariken Enstad i finalen

Foto John Hughes

Samfunnssatire uten brodd

IdaLou Larsen

Oppdatert mandag, den 22. januar, 2007.

En himmel full av stjerner innfrir ikke forventningene. Knut Nærums roman er blitt en intetsigende teateropplevelse.

Knut Nærum har en treffsikker, ofte meget vittig replikk. Han gir også inntrykk av å ha et skarpt blikk for vår tids dårskap. Jeg gledet meg derfor til urpremieren på hans En himmel full av stjerner, en satire over dagens kjendissamfunn, men som dramatiker lever Knut Nærum dessverre ikke opp til forventningene.  
  Stykket er fortellingen om  Elsie Faber og Kent Landro som møtes på en Robinson-audition der ingen av dem går videre. De er skuffet, men Kent foreslår at de skal lage et hemmelig selskap der de spiller kjendiser for hverandre. Flere kjendis-spirer trekkes inn i leken, og snart lager de sitt første talkshow, Furore, med Kent som programleder av Fredrik Skavlan-typen. Vi får flere slike show, og parodiene er glitrende dyktig utført, men så like originalen at humoreffekten nærmest uteblir  - en for så vidt interessant kommentar til vår medietid.
  Hittil er det hele ganske kjedelig. Men godt over halvveis i forestillingen skjer det endelig noe: En av deltakere bryter hemmelighetskoden og varsler VG. Hvordan vil de andre reagere, innerst inne drømmer jo alle Furores medlemmer om å bli oppdaget av VG og bli helt ordentlige kjendiser? Dramatisk følges VG¬- poenget dårlig opp. Vi får bare flere talkshows. Men stykket må jo ha en slutt - Helle Haugens «ekte» menneskelig tragedie gir anledning til det tøffeste talkshowet av dem alle, og til en såkalt forrykende finale. .
   Utgangspunkt for stykket er Knut Nærums roman av samme navn, som han selv har dramatisert mens dialogen er utviklet i samarbeid med skuespillerne.  Jeg har ikke lest hele romanen, men Cappelen forlag har velvilligst lagt ut ti sider til prøvelesning på nettet, og det virker innlysende at verken Knut Nærum eller dramaturg Line Rosvoll har klart å overføre romanens slentrende ironiske form til scenen.
  Samfunnssatire er det pent lite av, og humoren står dessverre ytterst sjelden på egne bein: det som gjenstår er en rekke litt absurde talkshow-innslag. I tillegg får vi i et slags glimt bak kulissene vite litt om hvordan slike programmer forberedes, og Mariken Enstad utfolder seg like presist enten hun spiller norsk krimdronning eller programleder Haugen Sydness høyre hånd.
 I det hele tatt gjør hele ensemblet en imponerende innsats, og gjøgler med et sjarmerende overskudd som hadde vært en bedre tekst verdig. Ivar Tindberg regi og John  Kristian Alsakers scenografi er like profesjonelt dyktige, men klarer ikke å gjøre noe med det grunnleggende faktum at talkshow-parodier, uansett hvor glitrende utført, langt fra er nok til å bære en helt teateraften, selv om den bare varer i vel halvannen time uten pause.  
Dene anmeldelsen sto i Klassekampen 22. januar
En himmel full av stjerner
Av Knut Nærum
Regi: Ivar Tindberg
Scenografi: John-Kristian Alsaker
Med blant andre Marika Enstad, Kyrre Haugen Sydness, Helle Haugen, Lene Kongsvik Jonhansen, Hans Jacob Sand, Anderz Eide, Christian Rubeck