[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Noen fra ensemblet i "Jeppe": Fra venstre Anders Hatlo, Ellen Horn, Birgitte Victoria Svendsen og Kim Haugen

01 Noen fra ensemblet i "Jeppe": Fra venstre Anders Hatlo, Ellen Horn, Birgitte Victoria Svendsen og Kim Haugen

Foto Jo Michael

02 Bente Børsum

02 Bente Børsum

03 Adil Thathaal og Marianne Haugli i "@lice".

03 Adil Thathaal og Marianne Haugli i "@lice".

Foto Jo MIchael

Variert vår

IdaLou Larsen

Oppdatert onsdag, den 12. desember, 2007.

Jeppe på Bierget med Kim Haugen i tittelrollen,  en spennende og annerledes Kardemomme by, Jon Fosses Barnet i samarbeid med Rogaland Teater og @lice, et dristig og spennende prosjekt om kjærlighet i cyberspace, signert Kjersti Alveberg, med dansere, sangere og dukker - for voksne.

Sesongen starter med en sikker vinner: Holbergs Jeppe på Berget i regi av Kjetil Bang-Hansen, med  Kim Haugen  som Jeppe og Anders Hatlo som Baronen. Kjetil  Bang- Hansen har regien, og som så ofte før samarbeider han med scenograf John Kristian Alsaker. Ellen Horn, som ikke har hatt tid til å være skuespiller på en stund, ser fram til å alternere med Birgitte Victoria Svendsen i rollen som Nille. Forestillingen skal også spilles på Nationaltheatret.
En ny Kardemomme
I regi av Marit Moum Aune skal Riksteatret i mai ha premiere på en virkelig ny versjon av Egners klassiker, Folk og røvere i Kardemomme by. I kulturminister Trond Giskes mangfoldsår 2008 har regissør og teatersjef bestemt seg for original og spennende rolleliste der Issaka Sadowaga som i disse dager spiller negeren i Nationaltheatrets Neger og hunder i kamp blir en blid og vennlig politimester Bastian. Som sin lystige og like blide kone får han Asta Busingye Lydersen, en skuespillerinne som dessverre er blitt altfor lite brukt i norsk teater, og som jeg fremdeles husker med glede fra en Mefisto-oppsetning på Trøndelag Teater for mange mange år siden.
 Lille Camomilla skal tolkes av Marte Wexelsen Goksøyr som for fem år siden var Askepott i Martens/Goksøyrs nydelige oppsetning av samme navn. Hun er blitt mer rutinert i faget siden sist. Til tross for at hun har Downs syndrom, har hun både gått dramalinjen på Nissen videregående og Romerike folkehøgskole.
  I de øvrige rollene finner vi etniske nordmenn og innflyttere til landet i skjønn forening: Kim Fairchild, Marius Næss, Sulekha Ali Omas, Christoffer Staib, Biniam Yhidegon og Bernard Arnø er skuespillerne her. Og dukkespiller Bo Anders Sundstedt blir Tobias i tårnet.
  Denne castingen lover godt for mangfoldsåret. Thorbjørn Egner skal ha fått ideen til Kardemomme by mens han var i Marokko, og Ellen Horn utnyttet det sydlandske aspektet fullt ut under sin presentasjon av ensemblet. Men det viktigste her er at skuespillere med høyst ulik bakgrunn endelig får anledning til å spille "normale norske" roller. Det er et viktig skritt i mangfoldets retning.
Mer på programmet
Bente Børsum skal gjeste 28 byer og tettsteder i sørnorge med Forestillingen om min mor.
 Stavanger er europeisk kulturby i 2008 - en glimrende anledning for Riksteatret til å samarbeide med Rogaland Teater. Til våren blir det med Jon Fosses Barnet i regi av Fridtjov Såheim som  tidligere, også på Rogaland Teater, har satt opp Jon Fosses Dei døde hundane, også den gangen med Marko Kanic i en hovedrolle. Til høsten skal samarbeidet resultere i en musikal.
 Fremdeles ifølge teatret er "vårens kunstneriske storsatsing" @alice, et samarbeid mellom Riksteatret og Rikskonsertene, med manus  av Kjersti Alveberg og Stig Bang, regi og koreografi av Kjersti Alveberg, og danserne Adil Thathaal og Marianne Haugli i hovedrollene.
 Vårens storsatsing for barna er naturligvis Kardemomme, men Glitterbird-oppsetningen Ooujeeih!, babydans for barn mellom 0 og tre år, og Pulverheksa skal ta det Ellen Horn kaller en æresrunde. Og det blir Hanne Dieserud, mest kjent fra Lars Øynos Grusomhetens Teater, som overtar etter Maj Britt Andersen som Pulverheksa.
 - Det er mye takket disse to oppsetningene at årets publikumstall er så gode som de er, sa Ellen Horn.