[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle

01Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle

gikk til Ingunn Beate Øyen for hennes tolkning av Richard II i Shakespeares stykke av samme navn på Det Norske Teatret. (Foto Leif Gabrielsen)

02Heddaprisen for beste mannlige hovedrolle

02Heddaprisen for beste mannlige hovedrolle

gikk til Øystein Røger for hans tolkning av Den fremmede i Strindbergs "Til Damaskus" på Nationaltheatret.

03Heddaprisen for beste kvinnelige birolle til

03Heddaprisen for beste kvinnelige birolle til

Lise Fjeldstad for rollen som Den eldre kvinna i Jon Fosses "Svevn" (Foto Marius E. Hauge)

04Heddaprisen for beste mannlige birolle

04Heddaprisen for beste mannlige birolle

til Nils Ole Oftebro for innsatsen som Mariano i "Et spansk stykke" av Yasmine Réza på Nationaltheatret (Foto Erik Berg)

05Heddaprisen for beste regi

05Heddaprisen for beste regi

fikk svenske Sofia Jupither for sin regi av Jon Fosses "Svevn" på Nationaltheatret

06Heddaprisen for Årets teaterprosjekt gikk til

06Heddaprisen for Årets teaterprosjekt gikk til

"Bollywood I bsen - Fruen fra Det indiske hav" på Oslo Nye Teater. (Foto Marit-Anna Evanger)

07Heddaprisen for  beste scenografi

07Heddaprisen for beste scenografi

gikk til litauiske Jurate Paulekaite for sceneografien til "Til Damaskus" på Natioaltheatret. (Foto Marius E. Hauge)

08Heddapris til Årets barne- og ungdomsforestilling

08Heddapris til Årets barne- og ungdomsforestilling

til "Trollprinsen" på Det Norske Teatret. (Foto L-P. Lorenz)

09 Heddaprisen til Årets debutant

09 Heddaprisen til Årets debutant

gikk til Erlend Sandem for "Ned til sol" og "Strekkoder". (Foto Katrine Nordli)

10 Hedda for særlig faglig innsats

10 Hedda for særlig faglig innsats

Sogn og Fjordane Teater for "Saman skal vi leve" (Foto Olav Øygarden)

Heddajuryens begrunnelser

Oppdatert onsdag, den 20. september, 2006.

Det ligger mange ivrige, grundige og engasjerte  diskusjoner bak Heddajuryens avgjørelser. Og ikke minst bak juryens begrunnelser som her trykkes i sin helhet.

Beste kvinnelige hovedrolle
Årets vinner har spilt en rekke ulike roller ved det teatret der hun stort sett har vært etter endt Teaterskole, og har med like stor dyktighet tolket klassikere som Shakespeare og samtidsdramatikere som Jon Fosse. Hun har spilt milde kvinner som Celia i Som du vil og sterke kvinner som Jeanne dArc. Men hun får prisen for sin nyanserte og overbevisende tolkning av en mann - en mektig, men svak og mangslungen mann. Prisen for beste kvinnelige hovedrolle går til Ingunn Beate Øyen for hennes fremstilling av kong Richard II på Det Norske Teatret..
Beste mannlige hovedrolle
Årets vinner er en allsidig skuespiller som helt siden han startet sin karriere for 20 år siden har utmerket seg ved sitt store register: Han er en allsidig karakterskuespiller samtidig som han behersker komediesjangeren, og -ikke minst - han er en av våre ypperste tolkere av Jon Fosses dramatikk. I denne sesongen har han utmerket han seg med en kraftprestasjon der han utvider sin suverene tekstforståelse med et dristig og ekspressivt fysisk uttrykk: Prisen for beste mannlige skuespiller går til Øystein Røger for hans tolkning av Den Ukjente i Til Damaskus på Nationaltheatret.
Beste kvinnelige birolle
Årets vinner begynte sin karriere på Det Norske Teatret, men kom til Nationaltheatret i 1975. Foruten å være en meget allsidig skuespiller, er hun også regissør. Hun får prisen for en gripende og dypt menneskelige rolletolkning i en meget sterk oppsetning av et typisk ensemblestykke. I et ensemblestykke skal ingen rolle alene bære handlingen. Noen ganger vil likevel én rolle utgjøre et tyngdepunkt, ikke på de øvriges bekostning, men på grunn av en skuespillers særlige prestasjon. Prisen går til Lise Fjeldstad for hennes skildring av Den eldre kvinna i Jon Fosses Svevn.
Beste mannlige birolle
Årets vinner har i 35 år gledet, moret og grepet publikum ved sine fremstillinger av de mest forskjellige mannsroller. Han hedres nå for en fremragende tolkning der han mesterlig balanserte sitt spill mellom illusjon og ironi, imponerte med sin tekniske briljans og fikk gjort effektiv bruk av all sin sceniske sjarm. Stykket var et typisk ensemblestykke der han med sikker teft fant sin rettmessige plass. Prisen for Beste mannlige birolle går til Nils Ole Oftebro for hans elegante fremføring av Mariano, en dott uten moral, i Et spansk stykke.
Beste regi
I disse dager hvor kjønnsperspektivet er et kontroversielt tema i norsk teater  har det vært en stor glede for juryen å kunne nominere tre kvinner - tre unge kvinner,  til årets regipris. Vinneren har hatt en krevende og vanskelig oppgave, men sammen med skuespillerne har hun med stor musikalitet funnet fram til et lavmælt, presist fysisk uttrykk som videreutvikler dramatikerens intensjoner. Hennes regi er stram, lydhør og nesten usynlig, og utmerker seg ved sin følsomme rytme og sin særegne feminine varme. Årets vinner er Sofia Jupither for regien av  Jon Fosses Svevn.
Årets teaterprosjekt
Kriteriene for Heddaprisene krever at Årets teaterprosjekt, tidligere kalt Årets teaterforestilling, skal skille seg fra andre gode forestillinger ved både å være aktuell, og en begivenhet i seg selv. Forestillingen skal også gjerne ha en original form. Årets vinner oppfyller alle disse kravene: Den er glitrende eksotisk og fullstendig annerledes, den kjennetegnes av en sprelsk men ytterst bevisst regi, fantastisk scenografi og gode skuespillerprestasjoner. Samtidig  yter den dramatikerens tekst full rettferdighet, og bygger en høyst nødvendig bro mellom teatret og våre nye landsmenn. Årets vinner er Bollywood Ibsen - Fruen fra det indiske hav.
Beste scenografi/kostyme/lysdesign
Årets vinner har skapt en fascinerende og gåtefull scenografi som utfyller og forankrer den drømmepregede teksten. Scenebildet er i slekt med installasjonen og med billedkunsten, samtidig som det har sterke skulpturelle kvaliteter . Med enkle midler viser scenografen en eventyrlig evne til å mane fram de forskjelligste fantasier. Nærmest umerkelig forflyttes vi fra et travelt gatehjørne i en storby til en strand ved et brusende hav uten at illusjonen brister. Et unikt scenografisk arbeid, og Årets pris går til Jurate Paulekaite fra Litauen for scenografien til Til Damaskus.
Årets barne- og ungdomsforestilling
Det er viktig at det lages gode, utradisjonelle forestillinger for barn og unge. Men verken i fjor eller i forfjor fant juryen tilstrekkelig mange verdige kandidater, og prisen ble ikke delt ut. I år har juryen nominert tre svært ulike, men like spennende oppsetninger, og Årets Vinner er en feiende flott forestilling, som brakte nye, spennende elementer inn i teatret. Et eventyr for hele familien, der alle aldre fant noe å glede seg over. Kanskje på hver sin måte. Men sammen. Årets Vinner er Trollprinsen av Sverre Waage på det Norske Teatret.
Årets debutant
Heddastipendet, eller prisen til Årets debutant, deles ut for fjerde gang i år, og det er andre gangen den går til en dramatiker. Men til forskjell fra den første prisvinneren, Bjørnar Teigen, som også var skuespiller, er årets vinner rett og slett bare dramatiker. En meget lovende sådan, for han mestrer allerede sitt håndverk og behersker umiddelbart den vanskelige kunsten å skrive replikker. To stykker har han fått oppført i sesongen som er gått, og juryen venter spent på neste arbeid fra vinnerens hånd. Prisen går til Erlend Sandem for Ned til sol og Strekkoder.
Særlig faglig innsats
Prisen for særlig faglig innsatsgir juryen anledning til å hedre innsatser som ikke dekkes av de øvrige ni prisklassene. Prisen har for eksempel gått til dukkemaker Lisbeth Narud, til dramatiker Jesper Halle og - i fjor - til hele staben på Rogaland Teater. Årets pris går til et teater som med utgangspunkt i en virkelig hendelse som skaket opp regionen, har skapt en aktuell og provoserende forestilling som har engasjert langt utover fylkets egne grenser. Prisen for Særlig faglig innsats går til Sogn og Fjordane Teater for researchbasert teamarbeid og produksjon av Saman skal vi leve.

Årets jury besto av - i alfabetisk rekkefølge - IdaLou Larsen, Tom Remlov, Kristian Seltun, Anne
Cath Sommerfeldt og Andreas Wiese.