[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

Røde hunder: Geir Kvarme, Jan Gunnar Røise, Marian Saastad Ottesen, Janne Formoe og Anne Marie Ottersen

Røde hunder: Geir Kvarme, Jan Gunnar Røise, Marian Saastad Ottesen, Janne Formoe og Anne Marie Ottersen

Foto: I-P. Lorentz

Røde hunder: Marianne Saastad Ottesen, Jan Gunnar Røise, Geir Kvarme, Anne Marie Ottersen og Janne Formoe

Røde hunder: Marianne Saastad Ottesen, Jan Gunnar Røise, Geir Kvarme, Anne Marie Ottersen og Janne Formoe

Foto I-P. Lorentz

Temmelig likegyldig bagatell

IdaLou Larsen

Oppdatert tirsdag, den 5. desember, 2006.

Nationaltheatret våger seg endelig våger på nyskrevet dramatikk for barn. Men Røde hunder er en skuffelse. En temmelig ubetydelig forestilling

Endelig våger Nationaltheatret seg på nyskrevet dramatikk for barn. Trond Brænne, forfatteren, har skrevet en rekke barnebøker, og han ga mange barn en fin teateropplevelse med Bamsen er borte (Det Norske Teatret, 1993). Han ga for tre år siden ut Røde hunder, "morsomme dikt om hunder i alle fasonger med herlige illustrasjoner. Et must for hundeelskere i alle aldre, skrev Aftenpostens Hilde Bjørhovd.
  Det er denne boken Trond Brænne har overført til scenen, og forestillingen hadde urpremiere på Torshovteatret, med musikk av Per Christian Revholt, og fem lekne og opplagte skuespillere som med stort engasjement framførte småpussige viser om hunder av alle slag i alle mulige, og umulige, hundelivssituasjoner.
  De voksne humret og lo, og klappet begeistret for hvert nummer. Begeistringen blant ungene var langt fra like entydig. " Var det morsomt?", ville mor vite da hun hentet Ida etter forestillingen. "Ikke egentlig", glapp det ut av Ida som likevel prøvde å være positiv. Det hadde iallfall ikke vært «veldig kjedelig», la hun til.
  Nå var tiåringen kanskje litt i eldste laget, og jeg kan tenke meg at teatret har beregnet Røde hunder for yngre barn. De kan kanskje bli mer fascinert av selve teaterleken, men de vil til ha enda større problemer med å følge den ofte svært spissfindige teksten som absolutt vil ha større appell til voksne (helst hundeelskere) enn til barn. Men også for de voksne er småpussige cabaret-innslag dessverre ikke nok til å holde oppmerksomhet i femti minutter selv om Janne Formoe, Anne Marie Ottersen, Marian Saastad Ottesen, Geir Kvarme og Jan Gunnar Røise gjør en heroisk innsats.
  Hovedinntrykket blir at Røde hunder er en tidvis sjarmerende bagatell, men i det store og hele en temmelig likegyldig forestilling som de fleste, både barn og voksne, vil glemme temmelig fort.
    Når Røde hunder tross alt fortjener litt større oppmerksomhet, har det mer prinsipielle årsaker. Dette er første gang på lenge at Nationaltheatret tilbyr barn noe annet enn velprøvde klassikere på hovedscenen. Forventningene var derfor store da Eirik Stubø i et intervju for vel ett år siden kunngjorde at i 2006 skulle Nationaltheatret satse på et helt nytt barnestykke. Nå viser denne urpremieren seg altså å være Røde neser på Torshov mens teatret tjener gode penger på velbrukte, for ikke å si utbrukte, Folk og røvere Hovedscenen. Det er all grunn til å rope et varsku. Landets nasjonalteater burde ha en plikt til å gi de mange teaterglade barna i hovedstaden et bedre tilbud. Det gjør Det Norske Teatret.
Nationaltheatret, Torshovteatret
Røde hunder
En musikalsk teaterforestilling for barn
Av Trond Brænne
Regi: Trond Brænne
Musikk: Per Christian Revholt
Med Janne Formoe, Marian Saastad Ottesen, Anne Marie Ottersen, Geir Kvarme, Jan Gunnar Røise
Musiker: Morten Reppesgård