[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

Forføyningskravet mot Det Åpne Teater er trukket

Oppdatert onsdag, den 22. november, 2006.

Kravet om å stanse forestillingen Det skjendige drapet i Skippergata av Finn Iunker, er i dag (22.11.06) trukket tilbake.

Dette er en pressemelding fra Det Åpne Teater:
"Det Åpne Teater har beklaget at noen har blitt såret av at teatret setter opp forestillingen, men har fortsatt å vise denne, i påvente av en juridisk vurdering av saken. Det var berammet rettsmøte (muntlig forhandling) om saken fredag 24. november.  

Selv om det ikke har vært teatrets ønske å såre noen, har man valgt å fortsette og spille forestillingen fordi det er et viktig stykke samtidsdramatikk om en av etterkrigstidens mest omdiskuterte rettssaker.  
Stykket fungerer som en slags undersøkelse av hvordan tradisjonen fra Brechts lærestykker best bør ivaretas og videreføres.
Dette er ikke et stykke med typisk ungdomsproblematikk som menstruasjon og kviser og borgerlig konfirmasjon. Men hvem har vel et sterkere forhold til rett og urett enn tenåringer? Voksenlivet er jo stort sett en oppøvelse i å tåle urett. sier Finn Iunker selv.

Stykket er et forsvar for grunnleggende rettsprinsipper - for at rettsprinsippene skal ha noen relevans, er det avgjørende at vi ikke straffer feil person. Og hvis dette likevel skjer, må vi rette opp feilen så hurtig som mulig, og med så stor tyngde som mulig. Stykket er rett og slett et forsvar for noen av de idealene som vårt samfunn hviler på.

Samtidig har det vært Finn Iunkers prosjekt å vise at det i Torgersen-saken finnes to ofre.  

Hvorfor velge virkeligheten som utgangspunkt?
Det er to viktige grunner til at valget av dokumentarisk materiale - troverdighet og engasjement. Det at det er snakk om virkelige hendelser gjør at man ikke kan gjemme historien bak idéen om at dette kunne ikke skje i Norge.
Omgitt av fiksjon og virkelighet i stadig mer ekspressive former og uttrykk gjennom media, gjør det et helt spesielt inntrykk å blir fortalt en historie fra virkeligheten i en sober og poetisk ramme, slik det er tilfellet i denne forestillingen.
På denne måten når forestillingen fram og lykkes i å engasjere sitt publikum til å stille egne spørsmål.

Forestillingen har fått svært god mottakelse av anmelderne:

"Franzisca Aarflot har samlet et ungt, sammensveiset og dyktig ensemble på åtte unge kvinner og fire unge menn. De behersker den brechtiansk-distanserte spillemåten med glans, og imponerer med sin effektive timing, sitt ekspressive kroppsspråk og sitt alvor. Franzisca Aarflot har selv et oppfinnsomt og sikkert grep om regien som viser stor tekstinnlevelse. Oppetningen er en seier både for dramatikeren og teatret." Idalou Larsen, Klassekampen

«Det skjendige drapet i Skippergata» av Finn Iunker er engasjerende og brennaktuelt fortellerteater om et mulig justismord og en ungjente som ble brutalt drept. Borghild Maaland, VG

...Iunker, Aarflot og de fjorten skuespillerne engasjerer og rører oss, og de setter teateret på et spor som vi gjerne ser flere følger opp. For her demonstreres det at lekent og politisk teater kan nå mange." Jørgen Alnæs, Dagsavisen

Det Åpne Teater spiller forestillingen som planlagt t.o.m. 1. desember. "