[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

Finn Iunker

Finn Iunker

Radioteaterpris til "Ifigeneia"

IdaLou Larsen

Oppdatert tirsdag, den 31. oktober, 2006.

Finn Iunkers Ifigeneia har fått sølv i Prix Italia. Snart har stykket Black Box Teaterpremiere i en versjon av Verk Produksjoner. Men fremdeles våger intet institusjonsteater seg på å sette opp Finn Iunker.

Prix Italia er den eldste og mest anerkjente radioprisen. Radioteatrets oppsetning av Finn Iunkers Ifigeneia i regi av Morten Cranner og med blant andre Heddaprisvinner  Øystein Røger, Gisken Armand, Per Christian Ellefsen og  Trond Espen Seim på rollelisten, deltok nylig i klassen for adaptasjoner.
  Et japansk hørespill ble bedre og tok gull. Men NRKs Ifigeneia tok sølv, og i juryens begrunnelse heter det: "Iphigenia from NRK, Norway takes a modern, ironic approach to a classical text with a strongly-contrasting soundtrack of electronic and non-naturalistic effects. It was refreshing to hear such an iconoclastic retelling giving contemporary resonances to a classic myth».
På Black Box
28. oktober har Verk Produksjoner norgespremiere på sin tolkning av Ifigeneia på Black Box.
  Paradoksalt nok blir det første gangen stykket spilles på en norsk scene. Finn Iunker, som er en av de norske dramatikerne som ofte settes opp i utlandet, har nemlig ikke falt i norske institusjonsteatersjefers smak.
 Mange trodde dette var i ferd med å forandre seg da teatersjef Eirik Stubø for et par år siden med Nationaltheatrets skuespillere organiserte en lesning av Play Alter Native på Black Box. Men det ble med den ene lesningen.
Nationaltheatret
I fjor ga Norsk kulturråd støtte både til Verk produksjoner og til Morten Cranner for å sette opp Finn Iunkers Ifigeneia,
  På det tidspunktet hadde Morten Cranner nettopp overført sin radioteaterproduksjon av Jon Fosses Melancholia til Nationaltheatret, og mange håpet derfor at Nationaltheatret endelig skulle ta mot til seg og sette opp Finn Iunker på  en av sine mindre scener. Det ville bli svært interessant å kunne sammenligne to produksjoner av samme tekst., den ene iscenesatt av en frigruppe, den andre av et institusjonsteater.
  Nå er det snart premiere på Verks oppsetning. Nationaltheatrets har ingen hørt noe mere om.
Det Åpne Teater
  Men heldigvis blir Finn Iunker teater-aktuell igjen i høst: Det Åpne Teater har nemlig urpremiere på hans nye skuespill, Det skjendige drapet i Skippergata som tar utgangspunkt i Fredrik Fasting Torgersensaken. Regien blir ved Franzisca Aarflot.