[an error occurred while processing this directive]

Siste artikler:

01 Glenn Belden gikk av med første prisen i dramatikerkonkurransen. Han vant med manuskriptet "Knut - en IKKE fotballspiller".

01 Glenn Belden gikk av med første prisen i dramatikerkonkurransen. Han vant med manuskriptet "Knut - en IKKE fotballspiller".

(Foto Ida Michaelsen)

02 Angela Hagen: For "Hundedager" vant Angela Hagen konkurransens andrepris.

02 Angela Hagen: For "Hundedager" vant Angela Hagen konkurransens andrepris.

(Foto Ida Michaelsen)

03 Marie Hafting ble belønnet med tredjepremieren for "Det aller viktigste! Et skuespill om livet, døden, kjærligheten og godteri"

03 Marie Hafting ble belønnet med tredjepremieren for "Det aller viktigste! Et skuespill om livet, døden, kjærligheten og godteri"

(Foto Ida Michaelsen)

Tre prisbelønte dramatikere

IdaLou Larsen

Oppdatert onsdag, den 18. oktober, 2006.

Tre unge dramatikere vant prisene i konkurransen som Det Norske Teatret og Suldal kommune hadde utlyst som et ledd i markeringen av 100årsdagen for barnebokforfatter Rasmus Lølands død.

1907 var året da Sigrid Undset, Olav Duun, Herman Wildenwey og Johan Falkberget debuterte.
Rasmus Løland
Men det var også året da Rasmus Løland øde.      
  Rasmus Løland fra Suldal var journalist, forfatter og oversetter. Han hadde svak helse, og døde 46 år gammel av tuberkulose. De siste årene av sitt liv bodde han i Asker, der han var nærmeste nabo til Arne og Hulda Garborg, og aktiv i det radikale språkmiljøet som senere startet Det Norske Teatret, en begivenhet han dessverre ikke fikk oppleve.
Han skrev for avisen 17.mai der målmannen Rasmus Steinsvik var redaktør, og han var selv redaktør av Norsk Barneblad. Han skrev romaner for voksne, men mest kjent er han for barnebøkene Det store nashornet og Kvitebjørnen.
  I anledning markeringen av 100-årsdagen for hans død har Rogaland fylkeskommune opprettet et stipend som skal fremme norsk barnelitteratur. Stipendet skal deles ut under hovedmarkeringen av Løland-året i mai neste år.
Konkurransen
Det Norske Teatret og Suldal kommune har gått sammen om å utlyse en konkurranse om nyskrevet dramatikk for barn i alderen  6 til 13 år. Det kom inn cirka 30 manuskripter, og juryen, de tre dramaturgene på Det Norske Teatret, kåret i dag de tre vinnerne.
Førstepremiere-vinneren
Før han offentliggjorde navnet på de tre vinnerne, understreket teatersjef Vidar Sandem at Det Norske Teatret, som arbeider bevisst for å få fram nye former for dramatikk for barn og unge, var svært glad for å ha fått anledningen til å være med å arrangere denne konkurransen.
 Førsteprisen gikk til Glenn Belden for Knut - enikkefotballspiller, og juryen skriver i sin begrunnelse at  I korte situasjonsglimt rissar dramatikaren opp miljøet rundt ein gut som er litt annleis, det presset han blir utsett for, både det velmeinande og det meir aggressive, og dei vala han tar for likevel å setje sin vilje gjennom. Det er ei enkel historie å følgje, men dramatikaren opnar for ulike val når det gjeld spelestil og bruk av sceniske verkemiddel. Dette gjer vinnarteksten til ei fleksibel teaterforteljing med rom for både skjøre augeblikk og meir robust teaterleik.
 Suldal kommune hedret vinneren med 100.000 kroner, og Det Norske Teatret setter opp stykket som en del av sitt vanlige repertoar, med premiere i mars neste år.
  Glenn Belden er for tiden andreårs-student på produksjonslederlinjen for teater og scene på NISS. Han har tidligere prøvd seg som filmmanus-forfatter uten å lykkes, men i høst debuterer han som banebokforfatter på forlaget Epoke med Tøff med tøfler der hovedpersonen er urokråka Jenny på fire år.
Andre- og tredjeprisvinnerne  
Angela Hagen mottok andreprisen på 75.000 kroner for Hundedagane og juryen skriver at dramatikaren har eit sikkert grep om dialogen og skaper ein spennande, men krevjande episk konstruksjon.
  Angela Hagen er for tiden kommunikasjonsrådgiver og journalist i Godt Sagt Kommunikasjon i Drammen. Hundedagar er hennes dramatikerdebut, forteller hun, men hun forelsket seg i dramatikksjangeren da hun ble samboer med dramatiker Bjørnar Teigen som for tiden er aktuell med sitt tredje stykke, Lukten av grønt gress på Teatret Vårt i Molde.
  Tredjeprisen - 50.000 kroner - gikk til Marie Hafting for Det aller viktigste! Et skuespill om livet, døden, kjærligheten og godteri og juryen mener at  dramatikaren har ei truverdig innsikt i barns samværsform og får fram gode og spelbare situasjonar. Konstellasjonane forandrar seg heile tida og skaper nye forventingar. Både bagatellar og meir eksistensielle spørsmål blir bakt inn i spelet på ein overtydande måte.
 Marie Hafting holder på med en master i teatervitenskap, og ved et pussig sammentreff arbeidet hun på lysavdelingen på Det Norske Teatret fram til i sommer.
Uskrevne blad
Ola E. Bø som har utgjort juryen sammen med Cecilia Ölveczky og Kai Johnsen forteller at det kom inn 30 manuskripter.
    - Alle de tre vinnerne er helt ukjente. Deltok det også etablerte dramatikere i konkurransen?
  - Det gjorde det. Det var noen kjente forfatternavn som hadde sendt inn. Men det var altså de uskevne bladene som vant, det vil si at det var de som var best.
- To kvinnelige vinnere, og en mann - som riktignok fikk førsteprisen. Var det mange kvinner generelt blant deltakerne?
 - Jeg vil iallfall si at kvinnene var sterkt representert.
   - Var det et krav i utlysingsteksten at de innsendte bidragene skulle være skrevet på nynorsk?
- Nei. Her sto dramatikerne helt fritt, og av de tre vinnerbidragene er bare ett skrevet på nynorsk, Hundedager som for øvrig også er det eneste der gården er universet. Det var heller ikke noe krav om at bidragsyterne skulle la seg inspirere av Rasmus Lølands forfatterskap. Noe av det viktigste for oss var jo manuskriptets dramatiske kvaliteter, sier Ola E. Bø.